3 Gode råd til at håndtere gældsposten

Er der noget, der kan give stress i forhold til økonomien, så er det gæld. Vi kommer alle ud for at skulle låne penge på et tidspunkt i livet – eksempelvis når vi ønsker at købe hus, bil eller har andre behov, som et lån kan dække. Uanset om lånet er stort eller småt, kan det være til stor frustration, hvis der er for mange af dem og hvis de er svære at indfri. Står du i denne frustration, kan du her læse mere og få gode råd til, hvordan du får indfriet din gæld og dermed får en bedre økonomisk balance.

Saml gælden ét sted

Afhængigt af hvilken type forbruger, man er, ser gældsposten forskellig ud. Ofte er renten meget høj på de mindre forbrugslån, som mange benytter sig af, når der eksempelvis er brug for en ny mobiltelefon eller et nyt fjernsyn. Jo længere tid man står med gælden, jo dyrere bliver det at skulle betale tilbage. Derfor er det først og fremmest vigtigt at danne sig et overblik over, hvor mange lån, man har taget og for så vidt muligt betale de små lån tilbage hurtigst muligt. Alt efter hvor mange forbrugslån, det drejer sig om, kan det være meget svært, hvis ikke umuligt, at indfri alle disse lån. Derfor kan en løsning være at tage et større lån til indfrielse af gæld. Selvom det i og for sig er endnu et lån, man tager, giver det langt bedre økonomisk mening at samle alle lånene ét sted og altså låne en større sum til en lavere rente for at indfri de mindre lån med en høj rente.

Læg en økonomisk plan

Helt essentielt indenfor privatøkonomien er budgettering. Ønsker du at effektivisere din gældsafvikling, så du kan tilbagebetale større summe hurtigere, så er planlægning af dit budget den bedste vej frem. Få overblikket over alle dine udgifter og din indkomst, så du kan sætte nogle realistiske mål i forhold til at reducere dine udgifter. Her er der masser af råd at hente online eller i samarbejde med banken, som kan hjælpe dig med at skabe en sund balance i dit budget, så der både er nok til dagligdagen, men samtidigt plads til en større afvikling af gældsposten. Som en bonus leder denne form for økonomiske planlægning også til markant mindre stress i hverdagen, da du ved hjælp af dit budget kan være sikker på, at du har råd til det nødvendige, uden at det går ud over din gældsafvikling.

Tal med kreditorerne

I forbindelse med at lægge en økonomisk plan, hvor der er mere plads til gældsafvikling, kan det være en god idé at kontakte de forskellige kreditorer. Ved at være i åben og ærlig dialog med kreditorerne omkring din situation, vil det ofte kunne lade sig gøre at lave en bedre aftale eller en eventuel forlængelse af et lån til en lavere rente end tidligere. Har du minimeret antallet af lån og fået styr på budgettet, har du samtidigt også et fornuftigt udgangspunkt, som du kan bringe med ind i dialogen, når du kontakter kreditorerne.