Alt du skal vide om at planlægge en begravelse

Når en pårørende dør, er der først og fremmest sorgen, man skal tage sig af. Det er i sig selv et hårdt forløb, men sideløbende skal nære pårørende også tage sig af en begravelse. Der er dog mange mennesker, der ikke har nogen idé om, hvad man skal stille op, når man skal planlægge en begravelse. For at få ro i sindet får du derfor gode råd i denne artikel, som kan gøre oplevelsen mere håndterbar.

Dødsattest og dødsanmeldelse

Når et menneske dør, skal en læge udfylde en dødsattest, når mindst ét sikkert dødstegn er set. Dødsattesten skal derefter afleveres til kirkekontoret. Derudover skal en dødsanmeldelse også afleveres inden for to dage efter dødsfaldet. Det er de pårørendes ansvar at få denne lavet, hvilket dog kan ske i samarbejde med en bedemand.

Begravelse eller bisættelse

Når et menneske dør, er der fire muligheder for forskellige begravelser:

  1. Begravelse
  2. Bisættelse
  3. Askespredning
  4. Donation af legemet

Begravelsen foregår ved, at afdøde lægges i en kiste, som bliver begravet i jorden. Ved bisættelse bliver kisten og afdøde brændt, og asken kommer i en urne, der sættes i jorden på en kirkegård. Ved askespredning kan afdødes aske spredes over havet, hvis afdøde eller alle pårørende ønsker dette. Sidst kan legemet doneres til videnskaben, men dette kan pårørende ikke bestemme, og derfor skal afdøde have indsendt en erklæring på dette.

Benyt dig af bedemanden

For at gøre oplevelsen med en begravelse mere overskueligt, er det en god idé at have kontakt til en bedemand tidligt i forløbet. Bedemandsforretningen kan give dig et overblik over begravelsen og alle papirer, der skal udfyldes, så du også får mulighed for at sørge. Bedemanden hjælper derudover med valg af urne, kiste, tid, dato og blomster i samarbejde med dig og din familie. Ydermere sørger bedemanden for, at alt bliver bestilt og klargjort, så du kan bruge tiden med din familie i stedet.

Bedemandens opgaver

Udover at hjælpe med alt det praktiske omkring planlæggelsen af begravelsen, kan bedemænd også hjælpe med selve ceremonien, eksempelvis som ceremonileder, kørsel til kirke og indsamling og transport af kort og blomster. Ved at inddrage bedemanden mest muligt, får du mulighed for at sige et sidste farvel til den, du har mistet. Har du brug for en bedemand i nærheden af Alderslyst, Galden, Hammel, Silkeborg eller Skanderborg, kan Bedemand-Ballegaard hjælpe dig med både bisættelser og begravelser.