Alt du skal vide om eksem

Eksem er en hudlidelse, som hvert år rammer hundredevis af både børn og voksne. Lidelsen kan være meget invaliderende for nogle mennesker, men alt afhængig af hvilken type af eksem, du har, kan den enten behandles fuldstændig eller så kan du mindske symptomerne. Derfor får du i denne artikel information om hudlidelsen og behandlingsmuligheder samt viden om årsager til eksem, så du kan behandle dine symptomer og få mere livsglæde.

Hvad er eksem?

Eksem er en hudlidelse, der giver symptomer som kløe, rødme, hævelse og afskalninger af huden. Lidelsen opstår på grund af inflammation i huden, og eksem kan forekomme alle steder på kroppen, heriblandt ansigtet, hovedbunden og armene. Lidelsen er ikke smitsom, men den kan alligevel forårsage store smerter. Den opstår ofte som følge af tør hud, så for at mindske risikoen for at få eksem, er det vigtigt at holde huden fugtet med fugtighedscremer, der passer til din hudtype.

Hvordan opstår eksem?

Nogle former for eksem er arvelige, og derfor er børn i risikogruppen, hvis forældrene har allergi eller eksem. Miljøet spiller dog også en rolle, og eksperter mener, at kontakt med forskellige stoffer som eksempelvis findes i visse typer legetøj kan være med til at give eksem. Derudover kan eksem opstå på grund af din krops indre processer, hvilket blandt andet er tilfældet ved skæleksem. Samtidig kan ydre faktorer også være skyld i eksem, heriblandt kan kontakt med nikkel, som findes i mange smykker, give kontakteksem.

Hvilke typer eksem findes der?

Der findes mange forskellige slags eksem, men to af de mest udbredte former er:

  • Atopisk eksem
  • Soleksem

Den mest udbredte form for eksem er atopisk eksem, der også kaldes børneeksem. Lidelsen kan ikke kureres, men symptomer kan lindres, og i mange tilfælde vokser børn fra sygdommen når de rammer puberteten. Denne type eksem er ofte lokaliseret i ansigtet, og ved store led som knæhaser og håndled. Symptomerne er tør og kløende hud, og de kan lindres med brug af fugtighedscremer.

Soleksem skyldes overfølsomhed overfor nogle af solens stråler, og da solen er mest kraftig i Danmark i sommerhalvåret, forekommer eksemen oftest i disse måneder. Symptomerne er kløe og udslæt, og lidelsen rammer oftest lyse hudtyper og kvinder mellem 10 og 30 år. Sygdommen kan lindres ved brug af cremer, og for at lindre symptomerne hurtigt, er det en god idé hvis cremerne er tilsat aloe vera eller lignende naturprodukter.