Alt du skal vide om jobbriller

I Danmark bruger omkring 60% af alle over 12 år briller. Behovet for briller stiger med alderen, og det gør sig især gældende, hvis man har et arbejde, hvor man sidder meget foran en skærm. Almindelige briller er dog ikke de bedste til dem, som arbejder foran computeren. I stedet er det muligt at få skærmbriller, også kaldet jobbriller. Disse er specialdesignet, så computerskærmen bliver klarere og nemmere at se.

Hvad er jobbriller?

Jobbriller er briller til mennesker, som arbejder foran computeren. Når man sidder foran computeren, kommer man nemt til at anstrenge øjnene og kroppen. Brillerne er designet til at gøre skærmen klarere, så man kan slippe for at skulle anstrenge sig så meget. Mistænker du, at du har brug for briller til job, skal du kontakte din arbejdsplads og fortælle, at du gerne vil have en synstest, fordi tiden foran skærmen er til gene for dig.

Hvem har brug for jobbriller?

Det er hovedsageligt mennesker over 40 år, der har brug for specielle briller til skærmarbejde, fordi øjnene bliver svækket med alderen. Dog kan det hyppigt skærmarbejde også forårsage, at yngre mennesker har brug for de specielle briller. Dog er en god tommelfingerregel, at mennesker, der har følgende gener, bør blive undersøgt for, om de har brug for jobbriller:

  • Du anstrenger dig for at kunne se skærmen
  • Du kan ikke stille skarpt på skærmen
  • Du får smerter i ryg, skuldre, nakke og hoved
  • Du bliver træt efter at have kigget på en skærm

Disse symptomer kan også opstå af andre sygdomme eller anspændtheder, og derfor er det vigtigt, at du er sikker på, at generne opstår på grund af skærmen. Oplever du disse symptomer, er det en god idé at kontakte arbejdspladsen, så du kan få tjekket dit syn. Derudover er det altid en god idé at kontakte din læge, hvis du oplever smerter eller gener.

Sådan får du jobbriller

Når du har kontaktet din arbejdsplads, og din kontaktperson på arbejdet har sagt god for, at du får foretaget en synstest, skal du måle forskellige afstande mellem skærmen, din stilling og dine øjne. Disse informationer skal din optiker have, så vedkommende kan undersøge dig ud fra de korrekte data. Disse data bruges nemlig for at undersøge hvilken brille, du skal have. Derefter får du en synstest. Hvis testen viser, at skærmbriller kan afhjælpe dine gener på jobbet, skal din arbejdsgiver betale for brillerne.