Alt du skal vide om valg af trægulv

Når det kommer til trægulv, er der nærmest uendelige muligheder. Trægulve går aldrig af mode, og de findes både i gamle herskabsvillaer og helt nye lejlighedskomplekser – hvor der dog kan være stor forskel på udseende, holdbarhed og formål. Hvis du synes, at det kan være lidt svært at finde rundt i træjunglen, får du her en guide til de ting, du skal have in mente, når det kommer til valg af trægulv.

Hvilket udtryk skal gulvet give i rummet?

Der er stor forskel på udseendet på trægulve, og både træsort, overfladebehandling, mønster og meget andet spiller ind på, hvordan gulvet kommer til at se ud. Hvad du skal vælge, er helt op til dig, men det er eksempelvis en god idé at vælge en lysere træsort, hvis rummet ikke er så stort og lyst, hvorimod et mørkere trægulv kan give en god kontrast og dybde til et stort, åbent rum. Det samme gælder måden, gulvet bliver lagt på – i et mindre rum er det ofte en fordel at lægge et lidt neutralt plankegulv, hvorimod et større rum sagtens kan bære et vildere mønster, som for eksempel sildebensparket.

Hvad er det vigtigt, at gulvet kan holde til?

Hvor i hjemmet skal gulvet lægges? Hvis det er i køkkenet, skal det kunne holde til at blive spildt en del på, hvorimod det godt kan være lidt mere sart i soveværelset. Hårdheden på træet spiller ind på holdbarheden, og det er altså fornuftigt at vælge en af de lidt hårdere træsorter, hvis rummet er meget trafikeret i løbet af dagen.

Hvilken type overfladebehandling skal dit gulv have?

Når gulvet er valgt og lagt, skal det gerne overfladebehandles for at kunne holde længst muligt. Der er flere forskellige muligheder, blandt andet lak-, olie- og sæbebehandling. Et ældre trægulv kan også få en gulvafslibning og fremstå som ny. Rådfør dig med nikma-gs.dk, som er et gulvfirma i Nordsjælland med mange års erfaring, hvis du har brug for mere vejledning.