Det skal du vide, når du køber bildæk

At have de rigtige dæk på bilen er afgørende vigtigt for sikkerheden når du kører. Derfor er det vigtigt, at det er de rigtige dæk, du har monteret på din bil. Men det kan være svært at finde rundt i, og der kræves en basal teknisk viden for at vurdere, om det nu er de rigtige dæk, du har valgt. Her kan du læse en kort introduktion til nogle af de vigtigste punkter, du skal holde øje med, når du vælger dæk.

 

Forskellige typer dæk

En af de vigtigste forskelle mellem forskellige dæk er, om der er tale om vinter- sommer- eller helårsdæk. Hvilken type dæk, der er tale om, fremgår direkte på dækket. Hvis dækket er forsynet med et M+S-mærke (“Mudder og Sne”) betyder det, at der enten er tale om vinterdæk eller helårsdæk. Vinterdæk er forsynet med en illustration af et bjerg og et snefnug.

Noget andet du skal være opmærksom på, er dækkets hastighedskode. Hastighedskoden angives som et bogstav, og koden angiver den maksismale hastighed, som dækket er beregnet til at køre med. Det er altså vigtigt, at bilens tophastighed ligger under dækkets – eller risikerer man i yderste konsekvens, at dækket eksploderer!

Hvis du bor i Herning, og har brug for hjælp til at finde de rigtige dæk, så kontakt en lokal mekaniker.

 

Opbevaring af dæk

Det er ikke lige meget, hvordan dæk opbevares, når de ikke er i brug. Hvis du skifter mellem sommer– og vinterdæk, er det vigtigt at sikre den rette opbvaring. Det betyder blandt andet, at det ikke er en god idé, at opbevare dæk i et rum, der bliver meget varmt, eller generelt er udsat for store udsving i temperaturen. Hvis dækkene opvarmes for meget, mister gummiet nemlig sin smidighed og kvaliteten forringes.

Dæk på fælge bør desuden opbevares stablet eller hængende på et såkaldt dækstativ.