Egetræ bruges i dag over alt i de danske hjem

Men er du selv opmærksom på, hvor egetræet bruges i dit hjem? Læs med her omkring hvordan det største træ i den danske historie har vundet de danske hjerter.

Egetræet – en lille historie

Der er en grund til, at egetræet er en stor del af den danske historie igennem tiden, og nu bruges til rigtigt mange former for møbler i de danske hjem. Egetræet er nemlig en træsort som vokser rundt omkring i hele verden, og som er et meget udbredt træ i Danmark, og som er brugt flittigt op igennem historien.

I f.eks. vikingetiden brugte man egetræet til at lave krigsskibe, og faktisk gik der omkring 2000 træer til at bygge et enkelte skib. Så der gik rigtigt mange egetræer til, når de danske vikinger skulle ud få deres togter. Faktisk blev der brugt så mange egetræer, at egetræet omkring år 1800 næsten var udryddet i Danmark og blev fredet.

Redskaber, bordplader og inventar

Da egetræ er både en tung og lettere hård træsort, er træsorten beregnet til mange forskellige typer af redskaber, gulve, møbler, inventar og som egetræsbordplader, da træsorten egetræ er utrolig stærk. For at nævne nogle af de forskellige ting af egetræ i boligen, vil man ofte finde populære ting som:

  • Spiseborde
  • Bordplader til spiseborde og sofaborde
  • Hylder
  • Reolsystemer
  • Skænke
  • Skabe
  • Sengerammer og sengegavle
  • Vitrine

Prøv at kigge rundt omkring i dit hjem, og se hvor mange steder du kan finde egetræ. Det er sikkert mange flere steder, end du lige har lagt mærke til.

Fælles for alle disse træmøbler, er dog at egetræ kræver løbende vedligeholdelse med f.eks. olie eller træsæbe. Egetræ er nemlig et ’levende’ produkt, som ændrer sig i udseendet med tiden. Bruger du f.eks. denne træsort til en egetræsbordplade til køkkenet eller spisebordet, får du en egetræsbordplade som er yderst modstandsdygtig overfor bakterier, da bakterier har svært ved at leve på denne træsort. Faktisk er levetiden for bakterier kortere på egetræ end på bordplader af stål, som man ofte finder rundt omkring i køkkener.

Træmøbler i egetræ er ofte opbygget af træplader i korte stave, som også kaldes ’kort stav’. Kort stav bruges nemlig, da det er en billige form for produktion, da selve pladerne er sat sammen af små korte stave, som ofte vil være fingerlimet sammen i enderne. Dermed kan man også bedre udnytte alt træet, end f.eks. hvis man laver træmøbler med lange stave, hvor pladerne har gennemgående stave i hele pladens længe. Dermed udnytter med ikke alt træet, og får ofte næsten en dobbelt så dyr pris på denne form for træplader.