Er dit barn ordblind?

Nogle børn har sværere ved skolen end andre. Nogle har svært ved at skrive og regne mens andre blot har svært ved at sidde stille og koncentrere sig. Men faktisk kan du sagtens gøre noget for at hjælpe dit barn lettere igennem skoledagen.

 

Få taget en ordblindetest

 

Har dit barn virkelig svært ved at læse, kan det muligvis godt skyldes ordblindhed. Det er ikke sikkert, for man kan sagtens have svært ved at læse uden at være ordblind. Nogle er bare længere tid om at lære det end andre. Men det kan også sagtens være, at dit barn er ordblind. Mange finder faktisk først sent ud af, at han/hun er ordblind. Der er altså mange, som går igennem hele folkeskolen som ordblind helt uden at vide det. Hvis I har nogen mistanke om, at det kunne være det, er det bare med at få det testet, for så kan dit barn få hjælp til at komme lettere igennem hverdagen i skolen. Jo hurtigere I opdager det, jo hurtigere kan dit barn få noget hjælp til at komme lettere igennem dagen. Der findes blandt andet programmer, som er specielt designet til at skulle skoledagen lettere for ordblinde. Læs mere her.

 

Tips til den ordblinde

 

Hvis dit barn er ordblind, så tag en snak omkring det. Der er nogle forskellige tips, som du kan lære ham/hende. Lær f.eks. dit barn, at når han/hun skal til at læse en tekst, skal han/hun altid skimme teksten først. Læs alle overskrifterne og kig på billederne inden selve brødteksten bliver læst. Det vil gøre, at han/hun har en lille forståelse af teksten på forhånd og det vil gøre det nemmere at læse resten. Lær ham/hende også, at det er okay at spørge om hjælp. Det skal ikke gøres til et tabu at være ordblind, så han/hun skal endelig bare spørge løs.

 

Snak med skolelæreren

 

Du bør også underrette dit barns lærere om, at han/hun er ordblind og derfor har brug for noget ekstra hjælp og tid. Det vil de helt sikkert have forståelse for. Som ordblind har man brug for længere tid til at læse og ekstra hjælp til at forstå. Det skal både du og barnets lærere hjælpe med. Hvis dette bliver kombineret med it-programmer, som er specielt egnet til at hjælpe ordblinde, skal dit barn nok blive meget bedre til at læse og forstå.