Fra stress til trivsel

Stress er en sygdom, der kan ramme hvem som helst når som helst. I mange tilfælde ved den ramte ikke, at det er stress, der er på spil, og derfor ender det ofte med sygemeldinger. Faktisk er stress en af de hyppigste sygemeldingsårsager, fordi det ikke bliver taget i opløbet. Hvis du vil vide mere om, hvordan du mindsker dit stressniveau eller behandler stress, så læs med i denne artikel.

Sådan forebygges stress

Der findes mange måder at forebygge stress på, men helt konkret er det en god idé at have en sund livsstil, få en god nattesøvn og slappe af, når det er nødvendigt. Derudover kan du sandsynligvis med stor succes gøre brug af din netværk, bede om hjælp og bruge din fritid på noget, du godt kan lide. En stor del af arbejdet ligger derfor i at kunne mærke stresssymptomer, og det er noget, mange mennesker har svært ved.

Symptomer på stress

Ligesom det er forskelligt fra person til person, hvordan stress skal forebygges, er det også forskelligt, hvilke symptomer stressramte får. Dog er der en del fysiske og psykiske symptomer, der er generelle for mange mennesker med stress:

  • Indre uro
  • Hovedpine og smerter i kroppen
  • Hjertebanken
  • Irritabilitet
  • Hukommelsesbesvær
  • Træthed og ulyst
  • Søvnløshed
  • Aggressivitet
  • Ubeslutsomhed

Det er forskelligt, hvordan mennesker med stress rammes, og hvordan de opdager sygdommen, og derfor er det vigtigt, at du lærer at mærke efter i din krop, så du kan reagere på kroppens signaler. Hvis du hyppigt oplever nogle af ovenstående symptomer, lider du muligvis af stress.

Sådan behandles stress

Hvis du finder ud af eller mistænker, at du lider af stress, er det vigtigt, at du kontakter din læge, så du kan blive udredt. I de fleste tilfælde vil du derefter få en henvisning til en psykolog eller anden fagperson. En fagperson vil oftest kunne hjælpe dig med at mindske dine symptomer og samtidig finde årsagerne til din stress. At finde årsagerne er en vigtig del af behandlingen af stress, da viden om disse kan være med til at forebygge, at du får symptomer på sygdommen igen. Stress kan på sigt blive en alvorlig sygdom, der kan udvikle sig til andre sygdomme, og derfor er det vigtigt at behandle så hurtigt som muligt. Der findes dog mange andre muligheder for behandling. Læs mere om behandling af stress her og find en behandlingsmåde, der passer til dig og dine problemer.