Fugtskader – få det store overblik her

Vinteren er på vej. Temperaturen falder støt, og vi begynder så småt at fyre op i de danske hjem. Når temperaturen falder udenfor, men stiger indenfor, så risikerer vi dog at skabe kondens på vores vinduer, og dette kan bl.a. være med til at skabe et dårligt indeklima. Et dårligt indeklima kan betyde fugtskader, og hvis der er én ting, man vil undgå i hjemmet, så er det fugtskader. Men hvordan opstår fugtskader egentlig? Hvad kan man gøre for at undgå fugtskader, og hvad gør man, hvis hjemmet allerede er ramt af skader? Du kan læse mere nedenfor og blive meget klogere på både årsager til fugt, de medfølgende risici, samt gode råd og tips til at fjerne fugt.

Hvordan opstår fugtskader?

Hvordan opstår fugt? Det lyder måske meget basalt, men fugt opstår, når vand bliver afgivet eller fordamper, men ikke kan slippe ud af huset. Hvis vandet ikke bliver lukket ud af huset, så risikerer du at vægge og gulve suger det til sig, og derved opstår der fugtskader. Fugtskader kan desuden medføre skimmelsvamp, og i værste tilfælde kan det være med til at nedbryde din bolig. Foruden dette, så er fugt med til at skabe et dårligt indeklima, hvilket øger risikoen for bl.a. sygdom, allergiske reaktioner og halsirritationer.

Hvordan kan man så se, om man har fugt i hjemmet? Ét sikkert tegn på fugt kan findes i din vindueskarm. Det er meget normalt, at der dannes dug på vinduerne om morgenen, især i vinterperioderne, når de kolde udendørstemperaturer møder de varme stuetemperaturer. Har du derimod dug eller kondens på vinduet året rundt, så bør du overveje at spørge en fagmand til råds, eller investere i et hygrometer til at måle fugtigheden. Skulle der sågar dannes små søer af vand i vindueskarmen, eller er der opstået små, mørke ringe i karmen, så kan du være sikker på, at du har fugt, og at skimmelsvampen er godt på vej.

Hvordan undgår eller slipper man af med fugtskader?

Hvis man vil undgå fugt, så kan man først og fremmest begynde at udlufte boligen. Det anbefales, at man lufter ud morgen, middag og aften, og især i soveværelset, da dette er ekstra udsat grundet de store mængder sved, som vi udskiller når vi sover. Udluftning er med til at lukke vandet ud af huset, og du undgår derved fugtige rum. Du bør også undgå at tørre vasketøjet indenfor, medmindre du gør det i et rum, der er udstyret med ventilator, udsugning eller andet udluftningssystem. Sørg også for, at et sådant system ikke er stoppet til. Er skaden allerede sket, eller døjer du med fugt og dårligt indeklima, så kan du forsøge dig med en affugter. En affugter kan hjælpe dig af med fugten i hjemmet, og disse anvendes især også efter vandskader, da der derefter er højere risiko for fugtskader. Er man i tvivl, bør man tage en fagmand med på råd, og disse vil, i langt de fleste tilfælde, også kunne klare hele processen for dig. Er dit hjem ramt af fugt, så kan du få hjælp til affugtning og fugtskader.