Guide: Vælg det rigtige trægulv

Et trægulv er ikke bare et trægulv. Der findes utrolig mange farver, træsorter og typer. Derfor kan det ofte være svært at vælge, hvilket gulv der lige passer til ens hjem. Bor du i Hillerød, og mangler du en professionel gulvlægger, bør du kontakte Nikma-gs.dk og få hjælp til dit næste gulvprojekt. Men først kan du herunder få nogle gode råd til, hvad du bør overveje, inden du vælger, hvilket trægulv du vil have lagt.

Lyst eller mørkt trægulv?

Når du beslutter dig for at få lagt et trægulv, skal du først og fremmest beslutte, om det skal være et lyst eller et mørkt. Denne beslutning bør afhænge af, hvilket udtryk du ønsker, gulvet skal give dit hjem.

Har du i forvejen mange lyse møbler, vil et lyst trægulv være med til at forstærke den klassiske skandinaviske stil. I et mere mørkt hjem med tunge møbler, vil det lyse trægulv kunne skabe en god kontrast. Det lyse trægulve har også en evne til at få små rum til at virke større.

Går du efter et mere varmt udtryk, bør du vælge et mørkt trægulv. Mange synes også, at de mørke gulve skaber mere personlighed. Skal gulvet lægges i et rum med store vinduer og meget solskin, kan det mørke trægulv sikre, at gulvet ikke laver genskin fra sollyset.

 

De forskellige typer af trægulve

At vælge mellem et lyst eller et mørkt trægulv er ikke helt nok. Der findes nemlig også forskellige typer af gulve. Herunder bliver de mest udbredte gennemgået:

  • Plankegulve består af brædder i ét stykke, hvilket skaber et roligt og ensartet udtryk. I et plankegulv kommer træets naturlige åretegninger bedst til udtryk og skaber et eksklusivt look. Et plankegulv er meget slidstærkt, men der kan som konsekvens af varierende luftfugtigheder opstå revner mellem brædderne.
  • Skibsplankegulve er kendetegnet ved de smukke dekorative fuger, der er placeret mellem brædderne. Fugerne har det med at skabe et maritim look og vil samtidig kunne give rummet mere dybde og blødhed.
  • Parketgulve består af to-tre rækker af træstave samlet til ét bræt, så træets farvenuancer bliver særligt tydelige. Dette giver et levende udtryk og sørger samtidig for, at der opstår færre revner i brædderne, end der gør ved et plankegulv.
  • Stavparketgulve består af enkelte smalle stave, hvilket giver tæt på uendelige muligheder for, hvordan gulvet skal lægges. Typisk lægges gulvet i et klassisk sildebensmønster, der giver et yderst eksklusivt look.