Hvilken næring indeholder råvarerne?

Råvarer og næringHar du ofte tænkt over, hvor meget næring – altså fx hvor mange kalorier og hvor meget fedt – der er i de fødevarer, som du typisk spiser? Det kan i hver fald være relevant at overveje og tænke over, hvis du går meget op i din kost og træning. Ønsker du at tage på i muskelmasse, er det vigtigt, at du spiser nok mad, til din krop har nok energi til at vokse sig større. Men vil du gerne ned i vægt og smide noget fedt, er det vigtigt, at du sørger for ikke at spise for meget, så du taber dig i stedet for at tage på.

Dette kan du kun gøre ved at kende næringsindholdet i de råvarer, som du spiser. Og det kan naturligvis være svært – for ikke at sige umuligt – at rende rundt og huske på, hvad alle råvarer indeholder af protein, fedt, kulhydrater og sukker. Men du kan ofte få en god idé om, hvorvidt en given råvare er sund for dig at spise, eller om du måske bør vælge at købe noget andet i stedet for. Heldigvis findes der mange tjenester, hvor du kan tjekke, hvad næringsindholdet er i den enkelte råvare – så slipper du for at huske det, men du kan blot slå op på fx din telefon, hvis du er i tvivl.

En af disse tjenester, som jeg vil anbefale dig, er Raavareguiden.dk
. På deres hjemmeside finder du utrolig mange informative artikler om en lang række forskellige råvarer. Derfor kan man altså sige, at denne hjemmeside lever op til dens navn – det er en guide til mange forskellige typer af råvarer, som du kan få gavn af, hvis du ønsker at få noget bestemt ud af den måde, som du spiser, træner og lever på i din hverdag.

Så mange kalorier er der i en banan

Men skal jeg give dig et eksempel på, hvor mange kalorier, der er i en populær råvare, kan vi starte med abens yndlingsspise: Nemlig en banan. Før vi går videre, kan du evt. prøve at gætte dig frem til, hvor mange kalorier der typisk er i en banan. Og når jeg så kommer med svaret om lidt, kan du så se, om du har været tæt på at gætte rigtigt, eller om du måske var lidt længere væk fra målet og derfor med fordel kan øve dig en smule i fremtiden.

Typisk er der omtrent 90 kalorier i en banan. Og det er ikke mange, men det er jo også en forholdsvis lille frugt, som du måske ikke kan blive mæt af, hvis det er det eneste, du spiser. Tillige bør man også huske, at mængden af kalorier naturligvis kommer an på, hvor stor en banan, du har valgt. Spiser du en stor banan, vil det alt andet lige være flere kalorier i, end hvis du spiser en mindre banan. Det er rart at huske på, hvis du gerne vil måle, hvor mange kalorier du egentlig får spist i løbet af en helt almindelig dag.