Hvordan monteres hvidevarer? – Må man selv?

Du kender det helt sikkert… Vaskemaskinen står lige pludselig af på det værst tænkelige tidspunkt, og du skal hurtigst mulig have en ny monteret. Det er ofte en dyr affære at investerer i nye hårde hvidevarer til hjemmet. Derfor vil mange gerne spare på omkostningerne til installering og i stedet ordne det selv. Men må man egentlig selv stå for monteringen af hårde hvidevarer i sit hjem? Det er flere med god grund faktisk i tvivl om, hvad svaret på det spørgsmål er. Og der er heller ikke et entydigt svar, for det kommer helt an på, hvordan den pågældende hvidevare skal kobles til strøm. Derfor bør du sætte dig grundig ind i reglerne på området, før du kaster dig ud i gør-det-selv el-arbejdet. Hvis du er i tvivl om installering af hvidevare, kan du kontakte Midtjysk El Center, som har elektrikere i Herning og hele Midtjylland.

Hvidevarer kan enten tilsluttes en fast installation gennem en dåse i væggen eller med en stikprop i en almindelig stikkontakt. Har du købt hvidevarer, der kræver fast installation, det kunne for eksempel være et komfur, så skal du faktisk have fat i en udlært elektriker med autorisation, der kan gøre det for dig. Har du købt et køleskab, som typisk er forsynet med en stikprop, må du gerne selv tilslutte det ved blot at tænde på stikkontakten. Dette gælder både 1-faset stikprop og 3-faset stikprop, det vil sige et såkaldt kraftstik.

Sådan sikre du jordforbindelse

Inden du sætter stikket i stikkontakten, så skal du altid tjekke, om der er jordforbindelse. Det har en vigtig funktion, da det beskytter dig og din familie mod livsfarlige stød. Mange hvidevarer leveres i dag med et shuko stik, der ikke er med jordforbindelse. Der er 2 måder at løse det på. Du kan selv skifte stikproppen, og sætte et jordstik på ledningen, men hvis du ændre på stikket risikerer du også at miste garantien på din maskine. Der er en nemmere måde at løse problemet på, hvor du kan beholde din garanti. Du kan nemlig tilkøbe en jordadapter, som kan konvertere et EU-jordstik til dansk jord.

Det er også altid en god ide at afprøve fejlstrømsafbryderen i el-skabet, inden du går i gang med tilkoblingen. Den sikrer, at dine hvidevarer ikke tager skade, hvis der skulle gå overgang i strømmen.

Risikoen ved at gøre det selv

Selv om du i nogle tilfælde gerne selv må stå for monteringen, så tænk dig godt om! Du kan komme til at betale dyre lærepenge, hvis du laver fejl i installation, når du tilkobler dine hvidevarer. Skulle du for eksempel komme til at bytte rundt på ledningerne, så der sendes for mange volt ind i maskinen, risikerer du at brande din hvidevare af – og så kan den ikke reddes. En fejl eller en løs forbindelse kan give stød og i værste fald medføre brand. Din forsikring dækker ikke skaderne, hvis du selv har forårsaget dem. Det kan altså være givet rigtig godt give ud at betale et par hundrede kroner for at få en professionel til at gøre hele arbejdet for dig. Kontakt en hvidevaremontør eller en elektriker.