Ny cykel? Sådan vedligeholder du den!

Det kan sagtens betale sig at lægge tid, penge og kræfter i at vedligeholde din cykel – og dette både hvad enten den er gammel, brugt, ny eller slidt. Hvis du værner godt om din cykel, vil du nemlig kunne spare en masse penge på at få den repareret nær Thisted, Åbybro, eller hvor du ellers befinder dig i landet, hvis den skulle gå hen og gå i stykker på den ene eller den anden måde. Derfor får du her nogle gode tips, så du selv kan tage et tjek på din cykels tilstand og komme nogle af de irriterende problemer til livs, før du behøver ty til professionel cykelhjælp.

Lyt til din cykel

I en bil er der lamper der lyser, når der er noget galt med bilen – dette er desværre ikke tilfældet ved en cykel. En god måde, hvorpå du alligevel kan holde godt øje med din cykels tilstand, er blot ved at lytte grundigt til den. Du skal som udgangspunkt gå ud fra at din cykel kan køre helt lydløst – derfor er andre lyde, når du cykler, et tydeligt tegn på, at der er noget galt. Det kan være en god idé at forsøge at løfte din cykel et par centimeter over jorden og derefter give slip. Hvis du kan høre noget andet end cyklens dæk, som rammer jorden, er der noget galt – det kan for eksempel være en smule vibration fra skærmene, en løs skrue, eller måske noget tredje, som du skal undersøge nærmere.

Rengøring af cyklen

Når du skal gøre din cykel ren og flot er det vigtigt at du ikke bruger sæbe. Det er meget bedre at benytte en tør klud til at gøre din cykel ren end vand og sæbe, da sæbe ikke er godt for kædeleddene på cyklen. Du kan starte med at skylle cyklen med vand og spraye de beskidte steder med kæderens. Sørg for at kæderensen kommer godt omkring de beskidte dele såsom kæde, gearsystem og kassette. Herefter skal du igen skylle cyklen med vand.

Kæde og dæk

Husk altid at bruge en smule olie med jævne mellemrum – og gerne en gang om måneden. Det gør at cyklen triller og styrer bedre. Desuden er det også vigtigt at pumpe, eller i hvert fald at tjekke, trykket i cyklens dæk en gang om måneden – og gerne oftere. Det gør at dækkene fungerer bedre, og at du har bedre kontrol over cyklen.