Overvejer dit barn et år på efterskole? Sådan vælger I den rette skole

Det er en kendsgerning, at tiden pludselig føles som om den går meget hurtigere, end den plejede, når man får børn. Den ene dag er man på vej hjem fra sygehuset med det lille nyfødte pus, den næste dag starter de i børnehave. Før man ved af det er børnene konfirmerede, og så er der pludselig ikke lang tid, til de er færdige med folkeskolen. Hvor tiden bliver af, er der ikke rigtig nogen der ved, så det bedste vi kan gøre er, at få mest muligt ud af den, mens vi har den. Når børnene bliver 13-14 år vil spørgsmålet om, hvad de skal efter endt folkeskole, højst sandsynligt begynde at fylde mere og mere hos dem. Nogle børn – eller unge mennesker, som de er ved at være – vil føle sig helt klar til at komme direkte på gymnasiet, på en erhvervsskole eller måske i lære og finde deres rette hylde. Andre vil føle, at de slet ikke ved, hvad de vil, og at de slet ikke er klar til eksempelvis at starte på en ungdomsuddannelse, og for dem kan et år på efterskole måske være sagen. Det er meget individuelt, om et efterskoleår virker attraktivt eller ej, men de fleste af de unge mennesker, der vælger et år på efterskole, vil komme derfra mere modne og med nye venskaber for livet. Hvis dit barn overvejer at tage et år på efterskole, får du her nogle gode råd til, hvordan I i fællesskab vælger, hvilken skole det skal være.

 

Vælg efter barnets interesser

Et år på efterskole er en god mulighed for at prøve at stå på egne ben og at gå mere i dybden med nogle af de interesser, man har. Hvis en ung mand har stor interesse for fodbold, kan en efterskole med fokus på sport for eksempel være en god idé. Der findes endda efterskoler, der specialiserer sig i fodbold, og hvor de unge mennesker kan få videreudviklet deres evner. Er din datter vildt kreativ, og bruger meget af sin fritid på at tegne, hækle, sy eller noget helt andet, så kan et år på en kreativ håndværksefterskole måske være alletiders. Der findes også efterskoler for de musikalske, der findes mere boglige efterskoler, der findes kristne efterskoler, og der findes efterskoler, der tager hånd om og hensyn til børn, der har lidt specielle behov. Tænk over, hvad dit barns interesser og behov er, inden I begynder at lede.

 

Tænk over afstanden

Når I vælger efterskole er det en god idé at have afstanden til og fra efterskolen in mente. For det første skal barnet fragtes dertil og hentes i mange weekender, og det kan give utrolig meget kørsel, hvis der er langt til efterskolen. For det andet vil barnet få mange nye, gode venner under et efterskoleophold, og det kan være svært at bevare disse venskaber, hvis eksempelvis et jysk barn tager på en sjællandsk efterskole – ofte vil de fleste efterskoleelever komme fra den samme eller naboregionen. Hvis du eksempelvis bor i Midtjylland kan en idé være at vælge en efterskole i Vestjylland, såsom Sædding Efterskole.