Udskift dine gummilister, og spar mange penge

Gummilister eller tætningslister sidder skjult i vinduer, døre eller brusenichen, så du tænker måske ikke så meget over dem – i hvert fald ikke så meget, som du måske burde. Mellem rammen og karmen i vinduet sidder der en gummiliste, som sørger for, at det ikke trækker ind i dit hjem. Gummilisten sørger for, at der ikke kommer et dårligt indeklima i hjemmet med fugt og kulde. Hvis det begynder at trække ved vinduerne, er det væsentligt at se på gummilisterne, idet du kan spare mange penge på din varmeregning.

Hænger gummilisterne i en tynd tråd?

For så er det på tide at udskifte dem. Det kan være svært at vide, hvornår dine gummilister skal udskiftes, men ét af tegnene kan være, at gummilisterne begynder at hænge, og det derfor begynder at trække ved dine vinduer. Oftest opdager man, at det trækker ved vinduet eller døren til at starte med, hvorfor det er vigtigt at se efter gummilisterne, da du måske vil kunne nøjes med at udskifte disse i stedet for hele vinduet eller døren.

Du finder også gummilister ude på badeværelset, som skal vedligeholdes. Hvis du har gummilister på dørene ind til din bruseniche, kan du bruge de ovenstående tegn – derudover er det vigtigt at holde øje med gummilisterne på badeværelset, da de bliver udsat for fugt hver dag. Det vil sige, at gummilisterne er det bedste levested for eksempelvis skimmelsvamp. Det er vigtigt at rengøre disse – så godt som du kan – men hvis du opdager sorte plamager i dine lister, er det en god idé at udskifte dem, sådan skimmelsvampen ikke spreder sig.

Dit næste gør-det-selv projekt

Det lyder måske uoverskueligt at ordne gummilisterne selv, men det er faktisk ikke umuligt at gøre, så længe du vælger de helt rigtige lister. Det bedste er selvfølgelig at vide, hvilken der sidder i allerede, så du kan købe en tilsvarende liste af samme kvalitet eller bedre. Hvis du ikke ved, hvilken liste der førhen er blevet brugt, skal du undersøge karmens form, for at du kan finde den helt rigtige gummiliste. Derudover er det vigtigt at have materialet for øje, da gummilister bliver lavet i mange forskellige slags materialer, afhængigt af hvad de skal bruges til.

Når du har fundet den helt rigtige liste, skal du sørge at fjerne alle resterne fra den tidligere liste. Dette er vigtigt, så den nye gummiliste kan komme til at sidde fuldstændig tæt mellem rammen og karmen. Du vil hurtigt komme til at mærke en forskel i dit hjem i de lange, kolde vintermåneder, da det burde stoppe med at trække ved vinduerne med de nye lister. Ud over at du vil kunne mærke varmen i dit hjem, vil du også kunne se det på kontoen, da du ikke længere fyrer så meget op for radiatoren, for nu holder dine vinduer på varmen.