Hold hus med fjernvarme

Er du i tvivl om, hvordan du kontrollerer fjernvarmen i din husstand bedst muligt? Så læs med her på siden, hvor du får gode råd til, hvordan du sparer penge på varmebudgettet. At få styr på fjernvarmen gavner ikke kun forbrug og miljø, men også din økonomi.

 

Et genbrugssystem

Fjernvarmeforsyning er faktisk ret enkelt. Hvad enten varmeværket er i Horsens eller Allerød, så pumpes der opvarmet fjernvarmevand ud til forbrugerne fra varmeværket. Efter anvendelse i mange husstande returneres det afkølede fjernvarmevand til varmeværket, hvorefter det igen bliver opvarmet og sendes ud til de mange forbrugere. Vandet cirkulerer altså i et lukket rørsystem, som man derfor kan kalde et genbrugssystem. Men hvordan udnytter du fjernvarmen bedst muligt? Få gode råd herunder.

 

Boligens rum: Tommelfingerreglen siger, at du skal have mindst 16°C i alle rum. Husk, at for hvert grad temperaturen stiger, vil varmeforbruget blive øget med ca. 5%. Temperaturen skal ikke være under 14°C, da det med tiden kan give problemer med fugt.

 

Brug alle radiatorer: Altid benyt alle radiatorer i samme rum. Det giver en behagelig form for varme samt den bedste varmeøkonomi. Husk, at du aldrig må tildække en radiator ligesom du aldrig må stille en sofa foran.

 

Radiatortermostaten: Termostaterne regulerer altid, at der er den ønskede temperatur i rummet. Hvis de er koldt udenfor, sørger de for, at der bliver skruet op for varmen. Hvis der tilføres varme fra andre steder, vil termostaterne lukke for varmen. Det kan være, hvis solen skinner. Du kan altid kontrollere temperaturen i rummet med et termometer, hvis du føler, at radiatorerne er koldere end normalt.

 

Udluftning: Den bedste udluftningsteknik er at lave gennemtræk i huset i ca. 5-7 minutter. Husk at lukke for termostaterne, mens udluftningen sker. Ellers vil termostaterne registrere den kolde luft og skrue op for varmen, hvilket jo – ved udluftning – ikke er hensigten. Undgå desuden at lade vinduer og døre stå på klem lang tid af gangen.

 

Fugt: Problemet med fugt kan begrænses ved at sørge for, at temperaturen aldrig er under 14°C. Et tegn på fugt er dug i hjørnerne af termoruder. Undlad at stille fx skabe helt op af kolde ydervægge. Husk desuden altid at lufte godt ud, hvis du har haft besøg af mange mennesker eller været i et rum i længere tid. Det kan fx være i soveværelset. Faktisk afgiver mennesket ca. to liter vand i døgnet.