Sådan får du let lavet brænde til vinterens kolde vejr

I de danske vintermåneder oplever man oftest, at temperaturerne falder en hel del i forhold til de varmere sommermåneder, hvormed der er behov for benyttelse af flere ressourcer til opvarmning af boligen, og dette kan eksempelvis gøres med en pejs, brændeovn, stokerfyr eller lignende. Disse ressourcer kan derfor være brænde, og dette skal i første omgang hentes i et skovområde, hvorefter de fældede stammer skal kløves for først og fremmest at forhøje brændværdien på træet, mens kløvet brænde også er lettere at placere i et brændkammer i en pejs, et fyr osv. Herudover er det også lettere at etablere sig en god brændestak, når brændet er kløvet, mens det også er lettere at tage brændet i brug, når det på forhånd er kløvet.

Brændekløvere i forskellige størrelser

Der findes flere forskellige brændekløvere og typer heraf på markedet, hvorfor det også kan være en udfordring at finde frem til den rette variant af brændekløver. Her er størrelsen et af de parametre, der spiller en stor rolle, da denne varierer en hel del fra model til model. Denne størrelse kendes oftest ved kløvelængden, der er den maksimale længde af det brænde, man kan placere på langs i brændekløveren. Skal man kun kløve brænde af kortere karakter, er det ikke nødvendigt at erhverve sig en større variant, hvilket modsat kan være en fordel at gøre, såfremt man skal kløve længere stykker af brænde. Hernæst kan man overveje, om det skal være muligt at kløve brænde på tværs såvel som på langs, og er dette et must, kan det være en fordel at undersøge, om den givne brændekløver egner sig hertil.

Trykkraften varierer fra variant til variant

Det næste, man kan vælge at undersøge, er trykkraften, der også kan variere fra model til model, og denne opgives oftest i tons. Jo større trykkraft, der er tale om, jo kraftigere er brændekløveren, og jo hårdere brænde kan den kløve, hvilket også kan være en fordel at overveje og afstemme i henhold til behov. Skal man have kløvet meget brænde, der også er af hård karakter, kan det være en fordel at erhverve sig en kraftigere variant, således man ikke slider alt for meget på en mindre variant. De største modeller har en trykkraft på omtrent 12 tons, mens de største varianter har en trykkraft på 35 tons. Der er altså meget, man kan overveje, inden man kaster sig ud i en erhvervelse af brændekløver, hvorfor det kan være en fordel at læse mere om brændekløver og se det brede og alsidige udvalg, inden man erhverver sig en ny brændekløver.