Alt dette fremstilles med sprøjtestøbning

Det er ikke sikkert, at du har hørt om fænomenet sprøjtestøbning før, men du kender helt sikkert til produkter, der er lavet med dette. Sprøjtestøbning er en arbejdsmetode, der benyttes til industrien. I dette indlæg vil du blive klogere på, hvilke produkter der kommer ud af sprøjtestøbning. Lær noget nyt og læs med.

 

Disse kendte produkter kommer ud af sprøjtestøbning

Sprøjtestøbning er en af de mest udbredte metoder til at fremstille plastprodukter på. Særligt massefremstilling af plastprodukter, er denne metode brugt til. Såkaldte plastvirksomheder sprøjtestøber alt lige fra små komponenter i form af høreapparater og de kendte LEGO-klodser til store dele som delelementer til biler. Således er der et meget bredt spektrum af plastprodukter, som sprøjtestøbes.

 

Normalvis benytter man sprøjtestøbning til at lave termoplast. Termoplast er en overordnet betegnelse for forskellige plasttyper, som ved nedkøling bliver faste. Det er en af de mest udbredte materialer i industrien. Dog kan den også – med det rette udstyr – anvendes til emner som:

 

  • Opskummet plast
  • Hærdeplast
  • Kompositter
  • Elastomerer

 

Sådan foregår sprøjtestøbning trin for trin

Det første, man tager, er plastråvarerne – som typisk vil være i pulver- eller granulatform – og kommer i en tragt ned i en støbemaskine. Her vil materialet føres igennem en cylinder af en roterende snekke. I den proces vil plastmaterialet blødgøres af varmelegemer og friktionsvarme fra snekken.

 

Når materialet er blevet til en plastificering, indsprøjtes der en bestemt mængde plast i en afkølet og lukket form. Indsprøjtningen vil ske ved et stort tryk. Når plastmassen er størkning, vil man udskyde emnet, og produktet er færdigt. Der vil i de fleste tilfælde ikke være brug for nogle efterbehandlinger af sprøjtestøbte emner. Så på den måde kan LEGO-klodser, små dele til høreapparater eller kofangere på biler og dele til havemøbler blive til. Den proces er de fleste ikke klar over hvordan forløber.