BOR DU ENERGIVENLIGT?

Klima og energi er fortsat et vigtigt tema for husejere. Ikke udelukkende på grund af muligheden for at varme huset op med energivenlige metoder, men i ligeså høj grad fordi man som boligejer kan spare mange penge, hvis man har styr på særligt husets isolering. Især de klassiske kuldebroer kan fjernes, hvormed en gennemsnitlig boligejer sparer op til 4000 kroner årligt!

Hvorfor har man kuldebroer?

Kuldebroer er særligt at finde i hjem, der har en vis alder. F.eks. parcelhuse fra 1960 og frem er i dag ofte mangelfulde set i forhold til deres isolering. Nogle huse har ganske enkelt ikke et tilpas tykt lag isolering, mens andre har forældede isoleringstyper, der er faldet sammen og efterlader væggen nøgen, hvormed der altså kan opstå træk og kuldebroer.

Men hvorfor egentligt ikke bare skrue op for varmen, løser det ikke problemet? Nej. Mange fristes netop til at foretage sig dette, når der er lidt køligt eller opstår træk i hjemmet, men det er en rigtig dyr løsning. Der sker nemlig blot det, at der strømmer varme ud igennem boligen – særligt omkring de områder, hvor kuldebroen netop opstår.

Løsningen? Efterisolering

Hvis du har mistanke om, at der mangler isolering i dit hus, bør du kontakte et isoleringsfirma med speciale i isolering af hus. Et sådant firma har termografisk udstyr og andre metoder til at kontrollere, om der er tilstrækkeligt med isoleringsmateriale i vægge og på loft – eller om varmen siver ud og du bruger unødvendige penge på opvarmning.

I dag er det heldigvis ikke forbundet med store indgreb at få efterisoleret, da man med moderne isoleringsmetoder og maskiner kan isolere på ganske kort tid. F.eks. kan man anvende papirisolering, som er et granulat, der sprøjtes direkte ind i hulmuren. Her fjerner man blot en sten i væggen og sprøjter materialet direkte ind. Samme type materiale kan også anvendes på loftet, hvor det dog også fortsat er populært at lægge isoleringsuld eller plader, da det ofte er let at arbejde på et loft.

Husk desuden at tætningslister og andet ligeledes bør undersøges, da de også kan spille en stor rolle, hvis du oplever træk.

Har du mistanke om kuldebroer og ønsker du at foretage et selvtjek, inden du kontakter et firma, så find en lighter eller en tændstik frem og led efter kolde overflader eller steder, du mistænker for træk. Begynder flammen at blafre, kan det være et tegn på behov for isolering.