Gå den bæredygtige vej med solceller
Solceller er en måde, hvorpå du kan lave elektricitet på en mere naturlig og dermed bæredygtig måde. Det foregår nemlig på følgende måde. Solceller producerer elektricitet af solens lys. I den forbindelse bruger man solcelleanlæg til huset, som enten kan sættes op på:
- Facaden af huset
- Taget
- Eller i jorden omkring huset
Bliv klogere på solceller og forskellige typer anlæg
Vidste du, at solen producerer, hvad der svarer til 20.000 gange så meget, som verdens befolkning bruger i energiforbrug? Jorden modtager omkring 120.000 terawatt solstråler, som netop svarer til langt mere energi, end det vi forbruger.
Ofte er der mange, der forbinder solceller og solvarmeanlæg med hinanden. Dog er de forskellige. Formålet med solvarmeanlæg er at lave varmt vand, og formålet med solceller derimod er, at skabe elektricitet.
Den primære fordel ved solceller er, at når de er opsatte, så er de en forureningsfri energikilde, der bruger solens stråler (naturen) til at skabe elektricitet. Det bør dog nævnes, at selve fremstillingen af solceller samt installation, transport af disse og så videre ikke er forureningsfri. Men når de er installeret, så er det en bæredygtig energikilde.
Man skelner mellem to typer af solcelleanlæg, som er 1) nettilsluttede solcelleanlæg og 2) off-grid solcelleanlæg. Det sidstnævnte kaldes også for stand-alone solcelleanlæg. Og det er solceller med batteri. Den anden form for solcelleanlæg er tilsluttet hjemmets elnet ø – Læs mere her
Typer af solceller
Solceller som findes i Danmark i dag, er stort set alle krystallinske og består af silicium, som er monokrystallinske eller polykrystallinske celler. Der eksisterer også ikke-krystallinske solceller og tyndfilmssolceller, der er lavet af pulveriseret silicium. Men der er også udviklet typer, som ikke er baseret på silicium overhovedet.
Ser man på effektiviteten af krystallinske solceller, så er det omkring 13-16% på de fleste. Men der er også kommet solceller med en effektivitet på helt op til 23%.