Guide: Sådan undgår du fælder, når du skal købe nyt hus

Købet af dit nye drømmehus er et af de største valg, du kommer til at tage – både økonomisk og personligt. Hvis huset viser sig at være økonomisk ruinerende, kan det få fatale konsekvenser, og hvis huset alligevel ikke er drømmehuset, kan det have negative bivirkninger på dagligdagen. Derfor gælder om at gøre rammerne for huskøbet så gode som mulige og minimere muligheden for fejl og fælder. Processen kan inddeles i et før, et under og et efter købet, og det er en god idé af have boligadvokater til rådighed under hele processen -også gerne den samme boligadvokat, så han er helt inde i din specifikke sag og kan give de bedst mulige råd.

Når huset skal udvælges

Før du begynder på husjagten, så skab et overblik over, hvad dine muligheder er.

  • Hvordan ser økonomien ud? Hvilke priser har du råd til at gå efter?
  • Hvor vil du gerne bo? Hvor mange kilometer er du villig til at gå væk fra drømmepositionen?
  • Skal du tage et banklån? Og vil du i så fald være i stand til at betale det tilbage?
  • Hvordan ser drømmehuset ud? Og hvilke elementer er det vigtigst for dig, at det givne hus indeholder?

Herefter kan jagten sættes i gang, og når et potentielt hus er valgt, gælder det om at tjekke det efter i sømmene. Det kan blive katastrofalt, hvis du blot skynder dig at købe huset uden at have lavet din research. Dette kan boligadvokaten også hjælpe med. Nogle af vigtigste ting at holde øje med er:

  • Hvordan ser selve grunden ud? Mange grunde er forurenet, hvilket kan føre til en kæmpemæssig bøde i længden. Hvis grunden har en hældning eller skråning, kan den være svær at bygge videre på, og der kan være mulighed for oversvømninger.
  • Hvordan er husets tilstand? Er der potentielle problemer, der skal fiskes eller repareres? Nogle af de hyppigste problemer er: Beskadiget tag, fugt i kælderen, kloakeringen.
  • Hvordan ser det ud med husets tilbehør? Hvor dyr er en eventuel fjernvarme? Hvordan er huset isolering?

Når huset skal købes

Hvis du og din boligadvokat begge kan sige god for huset, kan købet endelig færdiggøres. Herefter gennemtjekker du og boligadvokaten købsaftalen, og derefter opretter boligadvokaten et skøde, hvor transaktionen kan foregå sikkert for begge parter. Nu kan du læne dig tilbage og nyde dit nye hjem.