Vælg de rette kabelforskruninger

Kabelforskruninger har en vigtig rolle når du skal montere og sikre kabler. Det, der betyder noget når du skal vælge de rette kabelforskruninger er, hvilken type kabler du skal montere og sikre, samt hvilket miljø kablerne skal opholde sig i. Forskellige industrier har desuden forskellige regulativer, som skal overholdes. 

Det betyder desværre også, at der ikke er nogen one-size-fits-all løsning, men omvendt kan du vælge den løsning, der passer helt præcist til den opgave, du har foran dig. 

Type af kabler

Det er ikke blot kablernes tykkelse og materiale der har betydning for hvilken type kabelforskruninger du skal vælge. Du skal også vide om kablerne er isolerede eller ej, da regulativerne for isolerede kabler er anderledes end for uisolerede kabler. Er kablerne isolerede skal du ydermere overveje hvordan kablerne er isolerede, hvor tyk isoleringen er osv. 

Miljø

Hvor skal du installere kabelforskruningerne? Ude eller inde? Vil det blive udsat for fugt? Er det et sikkert, skærmet miljø, eller vil de potentielt blive udsat for varme, kemispild, saltvand? Dine svar vil hjælpe dig i forhold til hvilken type du skal vælge, og om de skal have en særlig overfladebehandling eller hvilket materiale de skal være lavet af. 

Materiale

Kabelforskruninger og tilbehør findes i forskellige materialer, og hver materiale har hver sine fordele. 

Kabelforskruninger i plastik er meget anvendelige i mange forskellige situationer, grundet den måde greb og forsegling er designet på. Men derudover har plastik forskruningerne også den fordel at de er korrosionsbestandige overfor blandt andet saltvand, olie, fedt og milde syrer. 

Kabelforskruninger i nylon er UV bestandige, og kan holde til store temperatursvingninger uden problemer. Og så er de særligt brugbare i situationer, hvor kablerne potentielt udsættes for belastning. 

Kabelforskruninger i metal bruges særligt i laboratorier og øvrige miljøer, hvor der er særlige krav til den mekaniske og kemiske bestandighed. Fordelene inkluderer holdbarhed over tid, selv i et fugtigt miljø, samt deres rigide stabilitet. 

Øvrige overvejelser

Som du kan se, er der mange ting at tage stilling til, når du skal vælge de rette kabelforskruninger. Måske har du brug for særlige egenskaber, og skal dermed have nogle ganske særlige forskruninger og tilbehør. De fleste kabelforskruninger i dag har en IP godkendelse på op til IP68 eller IP69K og er dermed den type kabelsikring med den højeste IP bedømmelse. Alle kabelforskruninger du kan købe i dag skal desuden overholde EN50262, som er EU Kommissionens standard for kabelforskruninger.