Kom godt fra start med din nye virksomhed

Går du rundt med en iværksætterdrøm, som du ønsker at gøre til virkelighed? Der er mange ting man skal have styr på og overveje før man går i gang med at starte en virksomhed. Her får du nogle råd til hvordan du kommer godt fra start.

 

Få idéen på plads

Inden du går i gang med at starte din virksomhed, er det vigtigt at du grundigt gennemgår din idé for eventuelle huller. Find ud af om dit produkt eller service vil fungere på markedet og om det bliver accepteret af forbrugerne. Test det af i virkeligheden, på nogle rigtige forbrugere i den målgruppe du har sat dig for at ramme.

 

Opret et CVR-nummer

Når du har fået styr på din idé, så er det med at komme i gang med processen. Til at starte med, skal du registrere virksomheden med et CVR-nummer, som du køber. Du kan enten vælge at oprette en enkeltmandsvirksomhed eller IVS-virksomhed. Oprettelsen af en enkeltmandsvirksomhed er gratis, men du hæfter dig personligt for alt for virksomheden.

En IVS-virksomhed opretter du ved at betale et mindre beløb og står ikke personligt til ansvar, hvis din virksomhed mister penge eller går konkurs.

 

Husk forsikringerne

Andre praktiske ting, du skal have styr på i opstartsfasen, er hvilke forsikringer og hvilken A-kasse du skal have. Hvis du skal have andre ansatte i din virksomhed, skal du sørge for at have en arbejdsskadeforsikring samt en erhvervssygdomsforsikring. Disse forsikringer er lovpligtige for dig at tegne.

Du kan finde ud af hvilke andre nødvendige forsikringer du bør tegne, ved at lave en risikoopdækning af din virksomhed, hvor du opstiller worst-case scenarier, og derudfra vurderer hvad der er behov for.

Desuden bør du undersøge om din private ulykkesforsikring dækker erhverv, da det ikke er alle der gør det.

 

Få styr på økonomien

Hvis ikke du har styr på økonomien fra starten, kan det give nogle bratte opvækninger og ubehagelige overraskelser senere i processen. Det er vigtigt at du holder omkostningerne nede på et acceptabelt niveau, men hovedreglen er at du skal tænke over hvad du bruger penge på.

Det kræver desuden kapital at opstarte en virksomhed, men det afhænger af virksomhedsformen, hvor meget det drejer sig om. Mange virksomhedsejere må give op, fordi de undervurderer hvor mange penge de skal bruge på at komme godt fra start og holde den kørende.

Det er en god idé at overveje, hvor meget din virksomhed skal tjene for at dække både dine private og virksomhedens udgifter. Har du desuden selv råd til at finansiere virksomheden selv? Hvis ikke, er det en god idé at kigge på de forskellige måder du kan få finansieret din start på. En af de typiske måder at finansiere sin opstart på er at tage et lån i banken. Her kræves det at du kan stille en form for garanti, egenkapital eller sikkerhed, før du kan låne penge. Du kan fx optage et lån gennem Lendme, hvor du nemt kan sammenligne lån og vælge lige præcis det, der passer til dig og din situation. Et typisk lån iværksættere optager, er et kassekreditlån. Her låner du ikke mere end du behøver, og du kommer kun til at skylde og betale renter af det beløb, du rent faktisk er hævet over. Læs mere om kassekredit på deres hjemmeside.

Når du er kommet længere i processen med din virksomhed, er det fornuftigt bl.a. at holde styr på økonomien med et ERP-system, som du kan få hos Datacon. ERP er et ressourceplanlægningssystem, der samler alle virksomhedens arbejdsområder og arbejdsprocesser i ét fælles system, der gør det nemt og overskueligt for alle i din virksomhed.