Planlæg forårets gør-det-selv projekter allerede nu

Det kolde vintervejr raser ind over det danske land i takt med, at dagene bliver mørkere, og kalenderen snart siger december måned. Det betyder, at de fleste gør-det-selv ideer og haveprojekter bliver lagt i hi i skuret, indtil foråret igen banker på døren – og med god grund, for hvis du har planer om at anlægge nye fliser som belægning i enten indkørsel eller som terrasse, bør du være opmærksom på vind og vejr. Det er ingen hemmelighed, at vinterhalvåret byder på en del regn, som i værste fald kan give frosthævninger, når temperaturen falder til under frysepunktet. Dette kan resultere i, at jorden hæver sig, når vandet fryser til is. Noget af det, man bør være opmærksom på, er at få anlagt bundsikringsdræn, som kan aflede og dræne vandet.

Desuden skal du være opmærksom på de fliser, du vælger til henholdsvis indkørsel og terrassen. Her gælder det, at der som oftest skal tykkere fliser til indkørslen, da de skal kunne modstå vægten af bilen. Her anbefales det at vælge fliser med en tykkelse på minimum 8 cm. Er det fliser til projekt-terrasse, kan du gå efter nogle tyndere fliser på 6 cm. Du kan se et udvalg af fliser her.

 

Kom godt i gang med terrassen

Når du skal anlægge terrasse, er der nogle grundtrin, du kan følge. De er ikke universelle, og du skal altid have dit eget projekts præmisser for øje. Men grundtrinnene kan give dig et praj om nogle overordnede ting, der skal være styr på i processen.

  • Grav ud. Hvis terrassen skal anlægges på eksempelvis en græsplæne, er det nødvendigt at grave ud. Du skal helst ned til råjorden. Dette både for at få terrassen ned i samme niveau, og samtidig også for at kunne stabilisere og gøre underlaget plant.
  • Stabiliser og gør plan. For at sikre at terrassen kan holde i mange år frem, er det nødvendigt at stabilisere med cirka 15 cm stabilgrus, efterfulgt af et par centimeter sand eller læggegrus. Dette komprimeres med en pladevibrator.
  • Husk hældningen. En terrasse skal altid – altid – have en let hældning for at lede regnvand væk fra husets fundament. En regel lyder på, at hældningen skal være på minimum 1 cm pr løbende meter.
  • Fliser og sand. Når hældningen er i vinkel, og underlaget er stabilt, kan du påbegynde fliselægningen. Her gælder det om at gå grundigt til værks, og når fliserne skal skæres og tilpasses, er det bedre at måle en gang for meget end en gang for lidt. Når fliserne er lagt, skal der fejes fugesand ned i rillerne.

 

Mønster eller ej?

Fliser er ikke bare fliser. Når det kommer til anlæggelse af en terrasse, er der nemlig et hav af muligheder. Mange tyer til den simple stilrene løsning med kvadratiske og ensfarvede sten, hvor andre vælger en mere farverig og unik løsning med mønster i flisebelægningen. Her kan man vælge at kombinere både store og små, kvadratiske og rektangulære samt lyse og mørke fliser. Mulighederne er mange.