TIG-svejsning – hvad er det?

TIG-svejsning er en forkortelse for Tungsten Inaktiv Gas (Tungsten er engelsk for Wolfram) og betyder, at der under svejsningen bliver tilført en inaktiv gasart, for at forhindre ilt og andre uønskede gasarter at få adgang til svejsematerialet under svejsning.

TIG-svejsning er det man kalder en elektrisk lysbuesvejsemetode. Smelteenergien herfra kommer fra en elektrisk lysbue, som brænder mellem wolfram-elektroden. Ved TIG-svejsning skabes der en lysbue mellem grundmaterialet og wolfram-elektroden. Undersvejsningen tilføres der så et tilsatsmateriale i form af en tråd, som kan holdes i hånden. Wolfram er et metal, som har et smeltepunkt på over 3.300 grader, dvs. mere end dobbelt så højt smeltepunkt på de metaller man normalt svejser.

Metoden kan anvendes på alle svejsebare materialer, men benyttes ofte i industrien til fine og nøjagtige svejsninger på tynde materialer mellem 0,3-3,0 millimeter.

TIG-svejsning er en dyrere svejsemetode end normal svejsning, men er derimod og renere og mere alsidig, da det kan anvendes på aluminium, stål, messing og mange andre metaller.

Metoden skaber også langt mindre røg og damp end almindelig svejsning. På den måde øger det sandsynligheden for perfektion under svejsearbejdet, da svejseren har langt bedre synlighed for sit arbejde.
En anden fordel vel TIG-svejsningen er, at man kan svejse med eller uden fyldstof i modsætning til andre former for svejsning. Skal man svejse tykkere metaller, bruger man dog normalt fyldstof til at styrke svejsningen.

Typiske TIG-svejsningsprocesser omfatter svejsning af trykbeholdere, rør og varmevarmevekslere, da TIG-svejsning som nævnt bruges på tynde plader. Metoden er dog også ideel til rullevogne og cykelrammer, da gas wolfram lysbue svejsning giver ubegrænset positionering i forhold til svejsearbejdet. På den måde giver TIG-svejsning evner til at skabe præcise og smukke svejse linjer, som er usynlige for kunden når metalproduktet er færdigt.

På Ålrode Smede og Maskinfabrik A/S, som har fabrik i Grenaa i Østjylland, anvendes TIG-svejsning af materialer, sammen med mange andre metoder. De har mere end 37 års erfaring inden for denne svejsemetode – Læs meget mere om tig svejsning – klik her

Fordi deres arbejde er meget detaljeorienteret, bruger de gas wolfram lysbue svejsning til at have et renere, stærkere og mere tiltalende slut produkt for kunden.