Værd at vide, når du skal bruge lift

Har du en arbejdsopgave foran dig, som ikke kan klares fra en stige, og hvor det ikke kan svare sig at opstille et stillads, kan du med fordel benytte dig af en lift. Liften anvendes ofte ved mindre vedligeholdsarbejde og giver mulighed for at udføre et givent stykke arbejde hurtigt og effektivt. Der findes forskellige typer af lifte, der bruges alt efter arbejdsopgave, og i den forbindelse er det vigtigt, at man følger nogle gængse sikkerhedsråd, når liften tages i brug.

 

De mest anvendte lifttyper – fordele og ulemper

Der findes en række forskellige lifttyper, som alle har hver deres fordele og ulemper. Den klassiske saxlift er optimal, hvis du blot skal lige op og ned. Samtidig er det en relativt lille lifttype, hvilket gør den brugbar ved arbejde, hvor pladsen er trang. En lastbillift, også kaldet en mobillift, gør transportarbejdet ganske nemt da liften sidder på bilen. Samtidig har liften en stor højde og er velegnet til mange forskellige opgaver, men den kræver også tilsvarende lidt mere plads. En bomlift, hvilken nogle også kender som en teleskoplift, er god til mange forskellige typer af opgaver. Man kan således komme langt omkring med denne selvkørende lifttype, og mange af dem er duelige til terrænkørsel ved transport. Bomliften er forholdsvis tung og kræver et underlag, der kan bære den. Bor du på Sjælland, i Nordsjælland eller omkring København, kan du finde mere information om liftudlejning her

 

Sikkerhedsråd i forbindelse med brug af lift

Da liften er et redskab, som bruges til arbejdsopgaver i lidt højere luftlag, er det nødvendigt at slå et slag for sikkerheden og fremsætte et par sikkerhedsråd, som er værd at læse, inden du henvender dig for liftudlejning. Allerførst er det vigtigt, at du har læst manualen, og fuldkommen forstår hvordan man manøvrerer liften. Det er vigtigt, at alle betjeningsanordninger virker som de skal, og at bremser, dæk og nødstop virker efter bogen. Du skal altid tjekke liftens kapacitet, og du skal afmærke og sikre dit arbejdsområde (f.eks.  i forhold til jordbundsforhold). Prøvekør også liften inden brug. Har du liften i længere tid, er det en god ide at tjekke den efter dagligt og samtidig sørge for vedligeholdelse. Det er langt det klogeste og mest forsvarlige, hvis du sørger for altid at have en arbejdsmakker med, når du tager liften i brug.