Effektiv maveballon indtager Danmark

Midlertidige maveballoner mod overvægt har været en stor succes de seneste år og tilbydes flere steder i landet blandt andet i København og Århus. Maveballonerne er et rigtig godt alternativ til en gastrisk bypass operation, da ballonen kan placeres i mavesækken helt uden kirurgi. Her beskriver vi, hvad en gastrisk maveballon er og, hvorfor den er bedre end en gastrisk bypass operation, der er et meget mere omfattende og risikobetonet kirurgisk indgreb.

Hvem kan få en maveballon?

En maveballon er egnet til personer med en BMI på 27 og derover. Det vil sige mennesker, der trænger til at tabe sig mellem 10 kilo og 50 kilo. Mange steder kan man få en gratis undersøgelse, der viser, om man kan have gavn af at få nedsat en maveballon. Mennesker der har en overvægt, der ligger mellem moderat og svær vil helbredsmæssigt have store fordele ved at tabe de overflødige kilo. Der følger nemlig mange sygdomme i kølvandet på overvægt. Ifølge WHO kan for eksempel nævnes følgende:

  • Hjertekar-sygdomme
  • Gigt
  • Diabetes
  • I nogle tilfælde cancer

Med en maveballon er det muligt at tabe op til 50 kg på kun 10 mdr. Det betyder en markant forbedring af både patienternes BMI og almene sundhedstilstand.

Hvordan placeres ballonen i maven?

Patienten får beroligende medicin inden indgrebet. Ved hjælp af et gastroskop føres ballonen ned gennem spiserøret og placeres i mavesækken. Når maveballonen er placeret fyldes den med væske. Væsken består af sterilt saltvand. På den måde optager ballonen en stor del af mavesækken og mindsker dermed udskillelsen af Ghrelin, som er et hormon, der øger menneskers appetit. Når hormonet begrænses, mindskes patientens sultfølelse, og patienten bliver mæt af meget små mængder mad. Det tager kun omkring 20 min. at nedsætte ballonen i mavesækken. Når indgrebet er vel overstået bliver patienten overvåget i 15 min. og kan derefter tage hjem. Det er således på alle måder et overskueligt indgreb.

Diæt efter indgrebet

Fordi maveballonen fylder i mavesækken har patienten efter indgrebet kun behov for mindre portioner mad. Ofte vil man føle sig mæt, når man har indtaget maks. 2 deciliter fast føde samt 1 deciliter flydende. Alternativt kan det være 3 deciliter flydende. Efter nedlæggelse af en maveballon opfordres patienten til at følge en nøje planlagt og detaljeret diæt, der skal sikre at patienten ikke falder tilbage i gamle usunde vaner, men derimod er i stand til at holde vægten efter vægttabet.

Der findes forskellige typer af maveballoner og alt efter, hvilken type der lægges ned i mavesækken, kan den ligge der mellem 6 måneder og 12 måneder. Ønsker en patient at forlænge perioden, hvor ballonen er i mavesækken, skal der lægges en ny ballon ned.

Læs mere på Nordicgastricballon.dk om deres erfaringer med maveballon

Hvorfor er maveballonen bedre end en gastrisk bypass?

Maveballoner kan nedlægges helt uden kirurgi og uden livslange følgevirkninger. En gastriks bypass udføres derimod kirurgisk og ændrer på tarme og mavesæk for altid. Under operationen afsnøres en del af mavesækkens øvre del. Herefter er det kun denne lille del, der benyttes.

Resten af mavesækken fjernes ikke, men er bare ikke tilgængelig. Det betyder at patienten derefter kun kan spise 30 gram mad ad gangen. For at den lille del kan bruges, skal den forbindes med tyndtarmen. Derfor deles tyndtarmen lige under tolvfingertarmen, hvorefter den ene del indsyes i den lille del af mavesækken.

Optagelsen af kalorier og næring begrænses, når der gås uden om tolvfingertarmen, men der er til gengæld risiko for underernæring og ”dumping syndrom”. Der er således mange flere bivirkninger ved at få en gastrisk bypass operation end ved at få nedlagt en maveballon. Ved nedlæggelsen af ballonen er der ingen kirurgi involveret, og når ballonen fjernes er der ikke sket ændringer på hverken mavesæk eller tarme. Det er kun patientens vægt, der har ændret sig.