Alt om belysning – i hjemmet og offentligt

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Rigtig mange mennesker kommer ofte til at undervurdere betydningen af belysning i deres hjem. Når du vælger lamper til din bolig er det vigtigt, at du forstår vigtigheden i at vælge med omtanke. Det gælder specielt i et land som Danmark, hvor der ikke er sollys gennem vinduerne året rundt.

 

Belysningen betyder rigtig meget, og det kan i mange tilfælde være afgørende for et rums æstetik og funktionalitet. Udover det praktiske og visuelle, kan lyset faktisk også have betydning for dit humør og dit indre ur. De mørke måneder i Danmark er lange, og hvis du ikke sørger for at få lys der kan hjælpe dig gennem disse tider, kan det påvirke dit humør i en negativ retning.

 

Fire gode råd

  • Det er vigtigt, at du blander forskellige lystyper. Det betyder, at du helst både skal kunne tænde et for et stort lys i rummet fx spots, men du skal også kunne tænde for mindre lamper. Det kan være, at du gerne vil have en arbejdslampe eller en læselampe i et bestemt rum. I den forbindelse bør du også tænke på, hvordan du vinkler lysets vej. Hvis du sætter alle lamper til at lyde nedad, vil rummet føles mindre og mere dystert.
  • Hvis du vælger de rigtige lamper, kan du skabe ekstra rum i rummet. Hvis du har en stor spisestue med sofagruppe er det vigtigt, at lyset kan blive delt op, så det passer til de forskellige funktioner og kan slukkes og tændes uafhængigt af hinanden.
  • Du kan skabe lige den stemning, du har lyst til med det rigtige valg af lys og lamper. Her er det også vigtigt, at du overvejer, om lyset skal være praktisk eller om det skal skabe en bestemt stemning.
  • Når det kommer til belysning skal du huske på, at det drejer som meget andet end bare lamper. Det handler i lige så høj grad om indretning, malerier, farver og vinduer.

 

Se flotte lysskulpturer udenfor dit hjem

Ud over at lyset spiller en stor rolle i dit hjem, kan det faktisk også være med til at skabe skulpturer og udstillinger, som helt sikkert er et besøg værd. Du kan se de unikke lysdesigns til jul, hvor mange byer er flot udsmykket med lys i alle former, eller du kan se det på museer, rådhuse eller parker, hvor der også kan være blevet gjort ekstra meget ud af belysningen.