Gør din bolig mere miljøvenlig

Der bliver talt rigtig meget om klima og klimaforandringer for tiden – og det er med god grund. For at sikre at kommende generationer også får glæde af vores klode, kræves der handling nu. Der er rigtig meget, man selv kan gøre for at leve mere klimavenligt. Det gælder også i sit hjem. Herunder får du nogle gode råd til, hvordan du får en mere miljøvenlig bolig.

·     Hvor kommer din el fra?

Undersøg hvordan din el egentlig bliver produceret af dit elselskab. Overvej at skifte til et elselskab som udelukkende producerer el ved hjælp af vindenergi. På den måde støtter du produktionen af vedvarende energi. Ofte kan det også være billigere at skifte elselskab. Så undersøg markedet for klimavenlige elselskaber.

·     Hvordan bliver varmen til dit hus produceret?

Et miljøvenligt tiltag du kan gøre i din bolig, er at få installeret en energibesparende og klimavenlig varmepumpe. En varmepumpe kan både køle og varme og giver samtidig et rent og sundt indeklima. Bor du i Løgumkloster, Bredebo, Tønder eller omegn, kan du hos din lokale elektriker bestille en varmepumpe til dit hjem. Kontakt dem for en snak omkring den bedste løsning til dig. Læs mere her.

·     Tjek husets vinduer og døre

Fyrer du også for svalerne? Det er ikke særlig miljøvenligt og kan koste rigtig mange penge. Ofte siver varmen fra huset ud igennem sprækker i døre og vinduer. Gå derfor en tur rundt om huset for at tjekke alle døre og vinduer og huset. Udskift eller reparer de vinduer og døre som er i stykker. Det kan godt betale sig, fordi du både sparer på co2 udledningen samtidig med, at du sparer en masse penge.

·     Sluk kontakter og el-apparater

Har du også el-apparater stående, som du ikke bruger? Sørg for at tage stikket ud af kontakten på de apparater du ikke bruger. Selvom et fjernsyn, elkedel eller lign. bare står på standby, kan den stadig trække unødvendig strøm. Sluk derfor på kontakten eller træk stikket helt ud.

Det samme gør sig gældende ved lamper. Sluk altid for lyset i de rum som ikke bliver brugt, og gør det til en vane at slukke for lyset, når et rum forlades.

Ligesom ovennævnte eksempel, kan du også her både spare på strømmen og spare penge, hvilket gør det til en ren win-win.

·     Vær med til at støtte biodiversiteten i din have

Du kan gøre rigtig meget for plante- og dyrelivet ude i din have. Sørg for at plante nogle skønne planter som bier, sommerfugle og andre insekter kan få glæde af. Det er både sommerligt, miljøvenligt og godt for naturen at have bier, fugle og andre insekter i sin have. Dine blomster, frugttræer o. lign. har kun rigtig godt af at have besøg af insekter, så du får nogle endnu lækre frugter og flotte og sunde blomster.

Har du også besøg af mange små fugle i din have? Så kan du med fordel sætte et fuglebad op ude i din have. Om vinteren har mange småfugle svært ved at finde mad, og her kan du hjælpe dem meget ved at hænge små kolber op, som de kan spise af.