Hvem skal betale for en forsvarsadvokat?

Du kan enten selv vælge en forsvarsadvokat, eller du kan få tildelt en forsvarsadvokat, hvor du er i din gode ret til at skifte til en anden forsvarsadvokat. Ved at få en beskikket advokat, så betyder det, at det er det offentlige, der udvælger den advokat, der skal tage din sag. Dog betyder det ikke, at det er gratis for dig at have en advokat.

Betaler det offentlige for din forsvarsadvokat?

I første omgang vil det være det offentlige, der betaler for den beskikkede advokats salær. Du skal derfor som sigtet ikke selv betale noget for at få hjælp af en dygtig forsvarsadvokat til din sag. Sådan er det i hvert fald til at starte med. Hvis du bliver frifundet, så skal du hverken betale til det offentlige eller til advokaten. Hvis du findes skyldig i den pågældende sag, så skal du betale til det offentlige for advokatens regning – Læs mere her

Det betyder, at der er mange danskere, der hvert år ikke ”bare” kommer i fængsel, de står også med en stor glæd til de offentlige myndigheder. Der kan sagtens opstå et rykkergebyr, hvilket kan ende i fogedretten, så det offentlige på den måde kan få mulighed for at få pengene ind – ved at tage dine ejendele. Dog er det også muligt at komme til at betale gælden via skatten.

Vælger du at tage imod en beskikket advokat, så er det som sagt det offentlige, der står for afregningen. Vælger du selv en advokat, så er det dig selv, der skal betale regningen og dermed også har indflydelse på, hvor ofte du vil tale med advokaten. Nogle indsatte med en bestukket advokat har oplevet, at deres advokat er kommet forbi til en kort sludder, og så er taget tilbage på deres kontor igen. Havde de vidst, at det kostede penge hver gang, så havde de i stedet selv valgt at betale for en advokat, hvor de vil have mere indflydelse på, hvor mange besøg der skal være.