Som iværksætter er der mange ting at tage højde for og mange opgaver at varetage. At bringe idé til handling er i sig selv en succes, men når man har rammerne for sin virksomhed på plads, så skal man også vælge hvilken form for selskab man vi drive. Skal man klikke af ved ’enkeltmandsvirksomhed’ eller er det bedre med et anpartsselskab?

Men hvad kan et anpartsselskab som en enkeltmandsvirksomhed ikke kan? Og hvilke fordele og ulemper er der ved disse to strukturer?

Anpartsselskab; en ambitiøs tilgang

Selvom det kan være svært at beslutte hvilken selskabform der bedst egner sig til ens pågældende forretning, så er der visse fordele ved et anpartsselskab, som man unægtelig vil stifte bekendtskab med.

Vælger man et anpartsselskab, så skal man indskyde et minimumsbeløb på 40.000 i virksomheden. Det betyder at man skal have en vis startkapital til rådighed ved opstart, og at man ikke kan starte med 0 kroner på lommen. Selvom at dette kan være en udfordring for nogle, så skal det alligevel ses som en fordel. Indskyder man 40.000 i sin virksomhed, selvom man er nyopstartet, så sender det uden tvivl et signal til samarbejdspartnere og potentielle kunder om at man er ambitiøs omkring sit foretagende og at man ”tør” at investere en skilling i forretningen og produktet man sælger.

Derudover kan man i et anpartsselskab dele ejerskabet med andre engagerede ildsjæle. På den måde kan man dele både byrden og kreativiteten og undgå at selv at skulle stå med alle de udfordringer, der følger med.

At oprette et selskab kan være en udfordrende og snørklet proces, og vil man undgå at lave fejl i sin selskabsstiftelse, så er det altid en god idé at benytte sig af en kompetent jurist på området, der kan guide en fra A til Z. På den måde undgå man unødig stress, som kan tage dyrebar tid fra andre essentielle opgaver i firmaet.

Enkeltmandsvirksomhed; ingen kapitalkrav

Vælger man en enkeltmandsvirksomhed frem for et selskab, så er den proces en smule mere simpel end de andre. Her behøver man nemlig ingen startkapital og man kan oprette virksomheden uden yderligere afgifter.

Inden man vælger den definitive form, så er det vigtigt at man reflekterer over sit eget udgangspunkt, sit produkt og sin målgruppe og kundekreds. Sælger man et eksklusivt og dyrt produkt, så er det vigtigt at man bruger eksempelvis Minerva-modellen til bedre at kunne nå frem til den rette målgruppe.

Alle disse ting kan påvirke den vej man vil eller bør gå som forretning, og det er derfor vigtigt at man er grundig i sine overvejelser, så man ikke er nødsaget til at ændre strukturen indenfor uhensigtsmæssigt kort tid.

Vælger man en enkeltmandsvirksomhed, så skal man være opmærksom på at der altid kun vil være én ejer. Det vil sige at man også selv hæfter personligt for eventuelle tab og nedgang i firmaet, og at man derfor altid skal tænke fremad, når man lægger budgetter, markedsføringsstrategier eller andet, der vedrører firmaet i nogen eller større grad.