Hvordan skal jeg pleje mine trægulve?

Når man får leveret gulv fra producenten er det oftest ubehandlet. For at kunne få mest mulig glæde og gavn ud af sit trægulv, så er det vigtigt at give det den rette gulvbehandling. Med en overfladebehandling kan man beskytte trægulvet imod væske, snavs og slid. Derudover kan den korrekte overfladebehandling fremhæve træets farve og gøre det nemmere at holde rent. Hvor ofte et trægulv har brug for en gulvbehandling afhænger af gulvets brug og slid.

 

Gulvafslibning

De oftest anvendte maskiner til gulvafslibning er bånd- og valseslibere, som er særdeles nyttige, når man skal have slebet store overflader. Der kan fx være tale om spisestuens gulv, som trænger til at blive høvlet ned. Hvis man her et gammelt trægulv i bløde træmaterialer, så kan man bruge en høvlemaskine til at afrette det. Inden man går i gang med en gulvafslibning er det vigtigt at få undersøgt, hvor tykt trægulvet er, da der jo er et naturligt maksimum gange, som man kan slibe gulvet. Det er uhyre vigtigt at gulvafslibning bliver udført af enten håndværkere eller personer, som har sat sig godt ind i procedurerne for gulvafslibning.

 

Ludbehandling

Hvis du er indehaver af et lyst trægulv, som kunne trænge til at blive shinet op, så kan en ludbehandling være det rette valg. Ludbehandling er faktisk en forbehandling, som man kan lave inden en sæbe- eller oliebehandling. Luden er formidabel til at bevare og fremhæve trægulvets lyse udseende, og det forsinker ydermere træets naturlige gulning. Det er dog vigtigt at understrege, at mørke træsorter ikke bør ludbehandles. Hvis du har brug for flere gode råder til behandling af dit gulv, så kan KA Gulvservice hjælpe. De har også kompetencerne til at udføre behandlingerne.

 

Sæbehandling

En sæbebehandling giver selv gamle trægulve en flot og naturlig overflade. Med en ordentlig sæbehandling efter producentens forskrifter kan man markant dæmpe spor af ormehuller eller fremhæve rustikke brædder. En sæbebehandling kræver oftere vask, og den er ikke lige så solid som en olie- eller lakbehandling. Hvis valget alligevel falder på en sæbebehandling, så kan man vælge mellem natursæbe eller hvid sæbe. Sidstnævnte egner sig til gulve af lyse træsorter.

 

Oliebehandling

Oliebehandling er en anden populær type gulvbehandling, som giver en hård og slidstærk overflade. En oliebehandling er særdeles oplagt til de områder, som udsættes for meget slid fx ganglinjer og ved spisebordet. Afhængig af om dit trægulv er af en lys eller mørk træsort kan man vælge olien med eller uden hvidpigmentering. Bor du i eller omkring Herning, Ikast og Silkeborg, så kan KA Gulvservice give gode råd om og eventuelt udføre alle nævnte gulvbehandlinger.