Hvornår er det mest praktisk, at jeg bruger en stige, og hvornår skal jeg bruge et stillads?

Når foråret kommer, så er det også tid til at renovere eller vedligeholde din bolig, uanset om du bor i København, Rødovre, Taastrup eller et helt fjerde sted i Danmark. Det kan være tagrenden skal renses for efterårets nedfaldene blade, eller facaden trænger til en ny klat maling. Uanset hvad så er de fleste opgaver på en bolig oppe i højderne, hvilket kræver enten en stige eller et stillads. Der er dog forskel på, hvornår du bør benytte dig af de to.

Kravl op på en stige

For mange er stigen det nemme valg, fordi man som boligejer allerede har en liggende, hvorimod man som oftest ikke har et stort udbud af stilladser liggende. Stigen kan bruges til mange ting, men det er ikke altid, at du kan udføre opgaver på en fleksibel og sikker måde på en stige. Du skal for eksempel bruge begge hænder, når du klatre op, så du kan have svært ved at tage en bøtte maling og pensel med op. Derudover så kan du ikke række så langt ud til siderne på en stige. Hvilket betyder, at hvis du vil tømme tagrenderne for blade, så kan du komme til at strække dig for langt, hvilket går ud over stigens tyngdepunkt og dermed din egen sikkerhed.

Udføre byggeprojekterne på et stillads

Hvis du skal i gang med et stort byggeprojekt, såsom at lægge nyt tag, så er det mere sikkert at bruge et stillads, frem for en stige. Dette skyldes, at du på et stillads kan stå fast og sikkert samtidig med, at du har begge hænder fri til at udføre arbejdet, hvor du helst skal have én hånd på stigen. Dermed giver et stillads en større bevægelsesfrihed, hvilket også er med til at mindske ubehagelige arbejdsstillinger.

Du behøver dog ikke at gå ud at investere i et stillads og have det liggende resten af året, fordi du kan uden problemer leje et stillads ved diverse byggemarkeder og firmaer. Her har de ofte også fagfolk ansat til at opsætte stilladser, så du kan kravle rundt på et stillads, der er sat sikkert op.

Hvis du til gengæld ved, at du vil lave mange store byggeprojekter i løbet af året, så kan det være, at det kan betale sig at investere i et stillads. Det er nemlig muligt at købe folde- og rullestilladser, som er de stilladstyper, der fylder mindst. Derudover er de også nemme at pakke sammen og flytte rundt på, da de ikke vejer så meget.