Ønskejobbet: Sådan vælger du den rigtige industri

Som barn har vi alle fået spørgsmålet: ”Nåh, hvad vil du gerne arbejde med, når du bliver voksen?” Dengang kunne svarene være brandmand, astronaut eller politimand. I dag kan tankerne om ens drømmearbejde være nogle helt andre. Og det er et reelt spørgsmål, som mange unge mennesker går og overvejer: Hvad er egentlig den rette industri for mig? Hvad er mit drømmejob? Ikke mange kan vide dette uden at prøve noget af. Men det er ofte et spørgsmål, der bliver relevant i forbindelse med valg af uddannelse; træls at uddanne sig til noget, man alligevel ikke gider arbejder med, når man er færdiguddannet.

Der er en række overvejelser, du bør gennemgå, før du kan finde frem til den rigtige industri. Først og fremmest handler det om dig – hvad vil du gerne? Og hvad, tror du, kunne være både sjovt og spændende at arbejde med? Et arbejde er jo ofte mange timer hver dag, hvorfor det er vigtigt for ens livs- og arbejdsglæde at man arbejde med noget, man kan se en mening i – og som han holder af at bruge så mange timer om døgnet på. Når vi går på pension, er det helt ufatteligt hvor mange timer, vi har brugt på vores arbejde.

Gå lange ture

For at finde ud af, hvad du vil, kræver det, at du giver tankerne frit spil. Ikke mange har en fuldstændig skræddersyet plan for, hvad de gerne vil arbejde med – og i hvilken industri de vil arbejde. Her kan lange gåture være et oplagt valg. Det giver dig mulighed for at komme lidt væk hjemmefra og ikke tænke på andre end dig selv; dette kan såmænd være sundt og nødvendigt engang imellem, når man skal besvare nogle af de helt store spørgsmål, som livet stiller til os.

Hent inspiration andre steder

Et sted, hvor du kan hente meget inspiration om at vælge det rette som ung, er hos Tjeck.dk. Her kan du finde inspiration, og du kan blive et mere vidende menneske; kun på den måde kan du træffe et oplyst og velovervejet valg. Og et valg, som du kan leve med i mange år fremad. Vi har kun 24 timer i døgnet, og vi skal også sove; så mange af os vil opleve, at vi bruger de fleste af vores vågne timer på at enten være på arbejde eller transportere os til og fra arbejde. Arbejder man med noget, man ikke kan se meningen med, og som man ikke finder interessant, er det nemt at brænde sit lys ud for hurtigt – og det er en skam.

Også at snakke med dine venner og din familie kan være en hjælpsom ting. De har måske bemærket noget om dig, du ikke selv har. Og de kan måske hjælpe dig i overvejelserne om, hvem du egentlig er, og hvad du tror kunne være sjovt at arbejde med. Om ikke andet kan dine familiemedlemmer og venner være en god støtte i en proces, som kan være både hård, men også utrolig givende at komme igennem.