Sådan gør du dit forbrug mere klima/miljøvenligt

At være klima- og miljøvenlig bliver mere og mere populært i disse tider, imens det bliver mere åbenbart, at mange elementer af vores verden skal lægges om. En af disse er forbruget, der i den vestlige verden lidt er ude af kontrol på mange parametre. Det er måske ikke fordi din forbrugsændring gør den store forskel i det store billede, men selv de største dominobrikker falder til sidst, hvis du skubber en enormt lille brik i starten. De små ændringer kan give store ændringer med tiden, hvis du er med til at skubbe gang i en bevægelse og en årvågenhed over dit forbrug – eller overforbrug.

Det kan du selv gøre

Hvis du vil hjælpe, hvor det batter, kan du lave en lille analyse over dit liv og finde ud af, hvor du som person kan lave de største forskelle og ændringer. Her er nogle eksempler på ting, du kan gøre:

  • Tøj er noget af det, der forbruges mest af. Vi lever nemlig i en cyklus, hvor tøj ofte bliver skiftet ud – også hvis der ikke er noget galt med det. Du kan prøve at beholde dit tøj indtil det faktisk falmer. Hvis du vil hjælpe ekstra meget på dette punkt, kan du også prøve at købe tøj i genbrugsforretninger og lignende.
  • Men du skal selvfølgelig stadigvæk have lov til at købe nyt tøj. Når du skal det, kan du tænke lidt mere over, hvor tøjet kommer fra, og hvilke påvirkninger det specifikke tøj har på klima og miljø. Når det kommer til sko, kan du f.eks. købe veganske sko fra Nature Footwear og sikre dig en bæredygtig livsstil. Disse nature sko er håndlavet i Portugal og påvirker i langt mindre grad miljøet.
  • Hvis du nedsætter dit forbrug af energi derhjemme, kan du gøre en store forskel og faktisk også hjælpe dig selv. Hvis du f.eks. får isoleret dit hjem godt og grundigt, skal du bruge mindre energi (og penge) på at holde hjemmet varmt.
  • Et andet sted er transportforbruget. Prøv om du kan bruge offentlig transport eller måske endda cyklen. Hvis bilen er uundgåelig, kan du eventuelt anskaffe en elbil.

Dine ændringer skaber ændringer

Om det er et køb af nature sko eller elbil, kan dine ændringer ændrer det store billede. Alle store omskiftninger i verdenshistorien er startet med noget småt – én begivenhed, én vilje, én person.