Skal du arbejde med stål? Så læs med her!

Hvilke regler gælder for dig?

Hvis du skal arbejde med stål, så er der nogle punkter, som det er vigtigt, du er opmærksom på, så du ikke overtræder loven.

I EU kræver man, at stålet lever op til en vis standard. En standard betyder, at du er lovet en vis kvalitet. Det betyder altså ikke kun noget for dig, hvis du skal sælge stål, men også, hvis du skal købe stål. En standard er vigtig, fordi det sætter et krav til produktets ydeevne, og sikrer køberen, at han ikke bliver snydt. En krævet standard er derfor et sikkerhedsnet til alle, der skal indgå i forhandling med materialet.

Ordningen kan være svær at forstå, da den ikke har været klart defineret fra start. Derfor vælger nogle virksomheder at indgå i et samarbejde, når der skal udføres CE mærkning af stål. Processen kan virke kompliceret, består som regel blot af selve mærkningen samt en ydeevnedeklaration.

 

CE mærkning af stål

 

For at bevise, at man har overholdt den standard, der kræves, beviser man det med et mærke. Et sådan mærke kaldes et CE mærke, og du har sikkert set det før. Man finder det bl.a. på legetøj og elektriske apparater – det dækker nemlig over en bred række produkter.

Her er stål ingen undtagelse. For bærende stål og aluminiumsmaterialer gælder det, at de lever op til en standard, der kaldes EN 1090-1. Denne lovgivning strækker sig over hele Europa, hvilket betyder, at der kan handles sikkert med stål inden for hele verdensdelen.

Du anskaffer dig CE mærket ved at hente det og sætte det på dit materiale. Når du sætter dette mærke på, så lover du, at du overholder de kvalitetsregler, der er sat af EU. Det er derfor essentielt, at du kun påsætter mærket, hvis du er sikker på dit produkts kvalitet. For at vide sig sikker på dette, kan det være nødvendigt at få nogle professionelle ud og undersøge materialet, så du kan vise mærket med selvtillid.

Ydeevnedeklaration

En CE mærkning er dog ikke et kvalitetsstempel nok i sig selv. Det kræves, at CE mærkningen understøttes af en ydeevnedeklaration. Når du har begge dele, kan du frit handle og bygge med dit materiale inden for EU’s grænser.

Det er vigtigt, at du overholder reglerne. Hvis du begynder at bygge i noget, der ikke har det tilstrækkelige kvalitetsstempel, kan du nemlig blive tvunget til at rive det hele ned – så det kan betale sig at overholde lovgivningen!