Skal I opstille en tårnkran? Så læs med her

Dette er et sponsoreret indlæg

En tårnkran har mange fordele. Det er fx nemt at indsætte en ekstra tårnsektion, og så skal den kun styres af en mand. Men har I styr på at overholde reglerne, når I opsætter jeres tårnkran?

Læs med her, og bliv klogere!

 

Fordelen ved at bruge en tårnkran

En tårnkran er blandt andet smart, fordi man kan indsætte tårnsektioner i kranen løbende, hvilket betyder, at kranen kan følge højden på den bygning, den er ved at konstruere.

I sådanne tilfælde fastmonteres hver sektion til bygningen, hvilket sikrer, at kranen ikke vælter.

Derudover skal der kun én person til at styre så stort et redskab, hvilket betyder, at der også kun skal betales for en kranfører.

Opstilling af tårnkran

Man skal for det første være specialuddannet til at opsætte en kran, før man må gøre det. Dernæst følger, at man nøje må følge de anvisninger, der har fulgt med kranen.

Man skal især være opmærksom på de komponenter, der vedrører underlag, tolerance og sikring af kranspor.

I forhold til underlag skal kranen være placeret på et bæredygtigt underlag med sikker afstand til eventuelle udgravninger.

Under opstillingen er det desuden vigtigt at kontrollere højdestop, driftstop og nødstop og at kontrollere signalgivningsapperater – disse ses ofte i form af klokker. Derudover skal man sikre, at instruktionsbog og journal er til stede i førerhuset.

 

Når kranen er opstillet

Når kranen opstillet, skal den udstyres med en personelevator, hvis adgangsvejen til kranførerhuset er over 25 meter oppe. Det gælder dog også, at kranen skal være opstillet i to måneder, og at det er muligt både teknisk og praktisk at installere elevatoren.

 

Derudover skal man sikre andres beskyttelse ved at skilte med teksten “Gå ikke under hængende last”, hvis kranen bruges på et areal, hvor der er færdsel.

 

Krav til kransporet

 

Der sættes også en række krav til opsætningen af kransporet. Disse er meget omfattende, men en del af dem indebærer, at kransporet skal placeret på et bæredygtigt underlag, sporet skal lægge i en sikker afstand til skrænter og udgravninger og så skal det være muligt at kunne dræne kransporet og rette skinnerne ind, så man kan overholde tolerance for afstand og højdeforskel.

 

Interesseret? Læs mere om tårnkraner.