Få en lys stue – Skift gulvfarve

Slib dine gulve lyseTrænger du til, at der skal ske en forandring? Har stuen lignet sig selv i for mange år? Er den mørk og kedelig? Så kan du overveje om ikke, det er på tide at gøre noget ved det. Det er ikke sjovt at have et hjem, man egentlig ikke føler sig godt tilpas i. Et hjem som man på det nærmeste lukker øjnene for, når man træder ind i det, fordi man ikke synes det afspejler den person man er. Hvis det er sådan du har det, så læs her hvordan du kan forvandle dit kedelige mørke hjem til et lyst og let.

Luk lyset ind

Det første du skal kigge på er, om der kan komme lys ind ad dine vinduer. Det lyder måske mærkeligt, men til tider får folk hængt mørke gardiner op, som tager rigtig meget lys og sat så mange ting og blomster i vindueskarmen, at lyset næsten ikke kan trænge ind i stuen. Ned med de mørke tunge gardiner og op med nogle lette og lyse. Ryd ud i tingene i vindueskarmen. En til to blomster er nok til at skabe liv og hygge.

Mal væggene i lyse nuancer

Hvis du gerne vil skabe en lys stue, skal du naturligvis vælge en lys nuance til væggene. Hvis du ikke bryder dig om hvid, kan du vælge en nuance, der næsten fremstår hvid, men for eksempel har en varmere glød. Det er også vigtigt, at du overvejer, hvad du hænger op på væggene. Hænger du for meget op vil stuen fremstå mere kompakt end hvis du bibeholder nogle åbne flader her og der, hvor der ikke hænger noget. Det giver et mere let og enkelt indtryk.

Gør gulvet lyst

Alt efter hvilken type gulv du har, er der forskellige muligheder for at lysne det. Her kommer nogle eksempler på, hvad du kan gøre for at få et flot og lyst gulv i din stue:

  • Har du gulvtæppe på kan du skifte det ud med et trægulv. Mest oplagt, hvis gulvtæppet ligger oven på et støbt gulv, er at vælge et lamelgulv, hvor kun det øverste slidlag er af den ønskede trætype såsom ask, eg, bøg osv. Det er overkommeligt i pris og kan slibes en eller to gange alt efter slidlagets tykkelse. Hvis du vælger et gulv med enten hvidpigmenteret lak eller olie får du et lyst gulv.
  • Har du et lamelgulv i forvejen, men i en mørk træsort, der dæmper det lette og lyse indtryk af stuen, er der kun en ting at gøre – skift det til et gulv af en lys træsort. Det vil virkelig gøre din stue lysere.
  • Har du et gammelt plankegulv eller parketgulv, som har set bedre dage og er blevet helt mørkt og kedeligt i farven, så slib det ned og, giv det en efterbehandling med lud og hvidolie eller sæbe med hvide pigmenter i eller laker det med en hvidpigmenteret lak. Det vil give dig et fantastisk smukt, lyst gulv og forvandle din stue drastisk.

Afslib selv dit gulv

Hvis du har et gulv, der skal slibes for at blive lyst og pænt igen, kan du selv stå for det. Det gælder både, hvis det drejer sig om et lamelgulv og et massivt planke- eller parketgulv. Det du skal gøre er at leje en slibemaskine i et byggemarked eller hos en farvehandel – undersøg hvor du lettest får fat i en nær dig – og sætte en til to dage af alt efter stuens størrelse. Du skal tømme stuen helt for møbler og ting og huske at dække grundigt af ind til resten af huset, da det støver rigtig meget, når man sliber et gulv. Selve afslibningen og brugen af maskinen samt typer af slibepapir kan du få vejledning i, der hvor du lejer maskinen. Derudover er der flere udmærkede guider til gulvslibningen på internettet.