Gulvafslibning i privaten – Sådan gør du

om gulvafslibningHar du et trægulv, der trænger til en kærlig hånd? Og har du selv mod på at prøve kræfter med en afslibning? Så får du hjælp her. Vi har lavet en guide, som du kan gå frem efter og støtte dig til under processen med at gøre dit slidte trægulv flot igen.

Inden du sliber gulvet

Husk, at de maskiner du skal leje koster penge fra det øjeblik, du lejer dem. Derfor er det smart at have alt gjort klar inden afhentningen. Du skal igennem følgende:

Gulvfladen

 1. Vaske og rense gulvet – sprækkerne skal kradses rene, hold støvsugeren helt ned til mens du kradser skidt væk, så skidtet ikke slibes ned i træet. Vask gulvet bagefter.
 2. Skrab også gamle rester fra spartelmasse og lim væk. Det kan sætte sig slibepapiret og ødelægge det, så du kommer til at bruge alt for meget.
 3. Søm og skruer skal dykkes eller skrues et par millimeter måske tre ned i brædderne, så de ikke flænser slibepapiret.
 4. Sørg for at løse brædder er sat fast, så der ikke slibes for meget af.

Afdækning

 1. Fjern alle billeder og lamper. De bliver ødelagt af støvet.
 2. Brug kun en dør til og fra rummet.
 3. Tæpe dampspærreplast eller anden kraftig plast fast i de andre døråbninger, så der er helt lukket til de tilstødende rum. En lukket dør holder ikke støvet ude.
 4. Afdæk adgangsdøren med plast, men med en åben side. Hæng også et fugtigt lagen op for døråbningen. Det tager noget af støvet, når døråbningen benyttes.
 5. Træk en ledning til maskinerne gennem plastikken i en af døråbningerne. Så højt oppe som muligt, så den er af vejen.

Afslibning – kanterne

 1. Du skal begynde med kanterne. Så tag panelerne af.
 2. Er der ikke større skader eller ujævnheder skal du begynde med et slibepapir på korn 24, hvis gulvet er lakeret og med korn 40, hvis gulvet er uden lak.
 3. Start med kantsliberen og slib kanten langs alle fire vægge. Hold kantsliberen vinkelret ind mod væggen for at få stykket helt inde mod væggen med.
 4. Brug trekantsliberen i hjørnerne.

Afslibning – gulvet

 1. Nu skal du bruge den store slibemaskine. Hæng ledningen op i loftet eventuelt i en krog, så den er af vejen. Sæt korn 24 eller 40 på valsen. Find en støvpose frem.
 2. Løft valsen op fra gulvet, start maskinen og gå fremad. Først nu sænkes valsen, så den får fat i brædderne. Du skal arbejde dig systematisk frem og tilbage så maskinen sliber jævnt og ensartet.
 3. Lige før du når væggen, skal du hæve valsen igen. Valsen må ikke køre, når maskinen står stille, så laver den øjeblikkeligt et mærke i gulvet. Træk maskinen bagud før valsen sænkes igen.
 4. Du skal fortsætte slibningen til gulvet er slebet lige meget over alt og står helt jævnt med rent træ overalt.
 5. Fej alt støvet væk, så der ikke bliver slebet lakrester og skidt ned i gulvet.
 6. Nu skal du bruge et finere slibepapir for at fjerne de efterladte slibespor. Men ikke for fint så tager det alt for lang tid. Korn 40 eller 60 alt efter hvad du startede ud med.
 7. Lad kanterne stå. De tages til sidst.
 8. Slib til gulvet ikke kan blive glattere med det slibepapir.
 9. Dernæst sliber du med korn 60 eller 100 og dernæst 150. Hver gang kører du til slibesporene er helt væk. Du skal frem og tilbage over gulv mange gange med hver slags slibepapir.
 10. Det er en vurderingssag om du skal fortsætte med et finere slibepapir. Nogle gulvtyper skal helt ned i en finhed på 240 før det er helt færdigt.

Afslibning kanterne – afsluttende

 1. Nu skal du slibe kanterne med de samme korn, som du brugte på gulvfladen.
 2. Der vil være efterladt en kant på ca. 10 cm langs alle vægge.
 3. Sæt pap op på væggen til beskyttelse af maling og tapet.

Her så vi nærmere på gulvafslibning med sandpapir, har du et særligt medtaget gulv f.eks. med gammelt fernis på, ja så skal det afhøvles før det skal afslibes.
Læs om afhøvling af gamle massive gulve her