Regnskab for nybegyndere: Sådan skaber du profit

Økonomi står som et af de vigtigste elementer i alles liv – hvis ikke dét vigtigste. Vi har oprettet et samfund, hvor økonomien er den altoverskyggende, bærende søjle, hvorpå alle andre af livets aspekter balanceres på. Det gælder både på makro-skala og micro-skala. Selv for dig som privatperson er økonomi den vigtigste ingrediens til et velfungerende liv. Det er du sikkert også selv klar over, og derfor har du højst sandsynligt også tænkt på, hvordan du kan forbedre og optimere din økonomi. For finansfolk, økonomistuderende og talnørder virker det måske meget lige til, men for alle os andre, kan det være lidt et mysterium. Der er uendeligt mange faktorer at have styr på, når dit regnskab skal kortlægges. Derfor kan det være fordelagtigt at begynde med at skabe overblik i en regnskabsordbog – på Billypedia kan du dykke ned i de enkelte regnskabsterminologier.

At lære slanget

Når du har taget en glans over en regnskabsordbog, vil du være klædt bedre på til at forstå de mere detaljerede og beskrivende økonomibegreber og teorier. Hvis du blot vil skabe et overblik over de vigtigste begreber, så er disse nogle af de mest brugbare og anvendte:

  • Afdrag og afkast
  • Aktie
  • AM-bidrag
  • B-skat
  • Debet og kredit
  • Netto og brutto
  • Nulpunktsomsætning
  • Likviditet
  • Kapital

Hvis disse begreber er på plads, kan du med god samvittighed begynde at optimere dine egne finanser eller en eventuel privat virksomheds finanser. Økonomi er ligesom at lære et nyt sprog. Du ville heller ikke kunne orientere dig optimal i Tokyos gader, hvis du ikke kunne japansk. På samme måde kan det være næsten umuligt at orientere sig i dine finanser, hvis du ikke forstår, hvad der egentlig står på papirerne.

At skabe vækst

Et af de første og mest simple tips man kan få, er, at man skal sigte efter vækst. Vækst skabes, når du via din kapital investerer i visse områder og dermed skaber kredit, som du kan tilføje til din kapital, og du kan derefter investere endnu mere kapital næste gang. Dette er det økonomiske, kapitalistiske hjul, der har båret samfundet ind i den moderne tidsalder. Der findes mange måder at bruge dette hjul på. Som privatperson kan du investere i f.eks. nyt udstyr til dit hus, der kan hæve husets værdi. Som virksomhedsejer/iværksætter kan du investere i f.eks. mere arbejdskraft eller ny teknologi. Og det starter med regnskabsordbogen.