Særlig uddannelse (STU) giver udsatte unge en lysere fremtid

Er du et ungt menneske, der har nogle særlige behov til uddannelse, kan du med fordel læse med her, hvor du får oplysning til hvad du kan gøre, hvis du ikke kan gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse. Det kan synes håbløst at finde ud af, hvordan man får en god ungdomsuddannelse, hvis man er mere udsat som ung og ikke kan være i det ordinære uddannelsessystem. Men der er ingen grund til at fortvivle, for du kan sagtens få en ungdomsuddannelse, der passer til dine behov og dine interesser. Her taler vi om en særlig tilrettelagt uddannelse eller STU, som giver udsatte unge en lysere fremtid.

 

Udsat ung i systemet

Regeringen har fremsat et mål for, at flere udsatte unge skal i uddannelse, da man også vil sikre, at unge med særlige behov for et godt voksenliv (Kilde: Berlingske). Det lyder rigtig flot, men hvis du ikke kan gå igennem en ungdomsuddannelse på almindelige gymnasier, handelsskoler eller tekniske skoler, findes der ungdomsuddannelser, der er tilrettelagt på en måde, der tilgodeser udsatte unge, der har nogle særlige behov. Men hvad kan den særligt tilrettelægte uddannelse som STU gøre, så du kan komme igennem en ungdomsuddannelse med en lys fremtid foran dig?

 

Mere fokus på den enkelte studerende på en STU

På en STU, der er særligt tilrettelagt unge, der har nogle særlige behov, er der mere fokus på den individuelle undervisning og vejledning af den enkelte studerende. En sådan uddannelse er god til at lytte til eleven og hvilke interesserer vedkommende har og så forsøge at skubbe eleven i den retning interessen bærer hen. Du får også som ung en specielt tilrettelagt uddannelsesplan, der passer til dine behov og dine udfordringer, så du kan komme helskindet igennem uddannelsen og ikke falder fra på halvejen.

 

Få både boglig og praktisk erfaring

Er du ikke så glad for at sidde ved et skrivebord foran en tavle hele dagen og lytte til en lærer fortælle, er den særligt tilrettelagte uddannelse delt op i flere kategorier, der kombinerer praktisk og boglig læring. Du får udover nogle obligatoriske fag i klassiske skolefag som dansk og matematik nogle praktiske fag, hvor du får lov til at udfolde dig i et værksted eller et lokale til håndarbejde. Du får desuden også muligheden for at komme i praktik hos en virksomhed, hvor du kan få noget praktisk erfaring og lærer hvordan man gebærder sig på en arbejdsplads, der kan forberede dig til fremtiden uden for skolen.