pension og lønpakkeDer er rift om talenterne på det danske arbejdsmarked. Nyuddannede kandidater indenfor en lang række forskellige uddannelser har i dag mulighed for at vælge og vrage mellem forskellige jobtilbud, når skolebænken skiftes ud med skrivebord og 37 timers arbejdsuge. Og de mange forskellige jobtilbud betyder, at du som selvstændigt erhvervsdrivende er nødt til at gøre noget ekstra ud af det, du kan tilbyde, hvis talenterne skal vælge dig fremfor de andre virksomheder, der også søger efter talenter.

Lønnen er den vigtigste parameter

Når nyuddannede kandidater skal vælge deres første job, er det som oftest lønnen, der vægter højst. Det skyldes både, at lønnen selvfølgelig er den primære kompensation, som kandidaten modtager for sit arbejde, men også, at lønnen er den parameter, der er nemmest at sammenligne.

Betyder det så, at du skal skrue lønnen op, så du tilbyder den højeste kompensation på markedet? Nej, ikke nødvendigvis. Det afhænger blandt andet af virksomhedens forventninger til de talenter, i ønsker at tiltrække. Ønsker i talent fra den øverste hylde, skal i dog også være forberedt på at skulle betale en kompensation derefter.

Kompensation er mere end bare løn

Når du skal sammensætte den rette kompensationspakke, er det også vigtigt at huske på, at kompensation ikke kun begrænser sig til lønnen, men også kan bestå af mange andre goder. Tilbyder i f.eks. kandidaten en firmapension? Får kandidaten en arbejdsgiverbetalt forsikring? Og hvad med mobiltelefon, internet og transportudgifter? Måske en bil?

Mulighederne er mange for at strikke en attraktiv kompensation sammen, og det er værd at overveje, hvad den skal bestå af, så virksomheden kan sammensætte en pakke, der er attraktiv og tiltrækker flere talenter.

Den ”bløde” del af pakken

Når kompensationspakken skal sammensættes, er det også værd at huske på, at den består af mere end bare løn og økonomiske fordele. Det kunne f.eks. være tid – hvor mange ferieuger får kandidaten på arbejdspladsen? Og er der faste mødetider, eller er der tale om fleksible tider, hvor kandidaten i højere grad selv kan bestemme hvornår – og måske endda hvor – kandidaten ønsker at arbejde?

En anden del af den ”bløde” pakke kan være mulighed for videreuddannelse og udvikling; enten internt i virksomheden eller via kurser og uddannelser – eller måske på helt anden vis?

Forventningsafstem

I sidste ende er det vigtigt, at virksomheden forventningsafstemmer med talenterne, så der er klare linjer omkring kompensationen; både hvad løn og pension angår, men også omkring den ”bløde” del. Klare linjer er grundlag for tilfredse medarbejdere, og helt og aldeles nødvendigt, hvis du vil tiltrække fremtidens talenter til din virksomhed.