Nye betalingsmetoder online vinder frem
Måden, hvorpå vi betaler for vores varer og oplevelser, har udviklet sig meget de seneste årtier. Vi er gået fra betaling med kontanter til MobilePay og kontaktløse kreditkort. Men hvor er vi på vej hen?
Betalingsmetoder har de seneste år udviklet sig lynhurtigt. Tidligere gik vi rundt med kontanter i pungen, og hvis vi ikke havde flere, måtte vi hæve i banken. Derefter kom kreditkortet, der gjorde det væsentligt nemmere at betale. Men selvom kreditkortet kom frem i lyset, så fortsatte vi vores vane med at betale i kontanter.
Men teknologien har udviklet sig, og smartphones og tablets blev en kæmpestor del af vores hverdag. Nu kan du finde apps til næsten alle sammenhænge. Og det gælder også betalingsmetoder. For Danske Bank udgav i 2013 deres helt egen betalingsapp – MobilePay. I første omgang var det egnet til privatpersoner, der nemt og hurtigt kunne overføre penge til hinanden, hvis nu man havde lagt ud for biografturen eller i byen. Men senere hen begyndte virksomheder også at vise interesse for app’en, og det blev mere almindeligt, at vi også kunne betale med MobilePay hos frisøren, i svømmehallen og mange andre steder.
Hurtighed er altså blevet en central faktor, når det gælder betaling. Efter MobilePay har gjort det væsentligt hurtigere at overføre penge til venner eller virksomheder, så blev kreditkortet lige pludselig en langsom affære. Her skulle man jo både sætte kortet i, taste pinkode og trykke godkend. Og det kunne derfor ikke gå hurtigt nok for de danske bankafdelinger at udvikle kreditkortet. Dermed kom der chip på vores kreditkort, så vi nu blot kan placere kortet ved kortaflæseren og betale kontaktløst.
Tempoet er steget. Vi skal ikke længere bruge matematik for at betale ved Kasse 1. Nu er det nok, at du enten har din Smartphone eller kreditkort med dig, og det tager kun få sekunder at betale. Men hvor er vi på vej hen? Hvad bliver det næste?
Gå udenom banken med Bitcoin
Det næste i rækken af nye betalingsmetoder kan være på vej. Digitaliseringen gør det muligt at samle en masse online, og det skal ikke være anderledes med vores penge. Coinbox.dk er Danmarks førende forhandler med Bitcoin, og de har en klar målsætning for den fremtidige betalingsydelse.
– Vi er en dansktalende virksomhed, der tænker på kundepleje, sikkerhed og vores forelskelse i Bitcoin. Vores mål er at gøre Bitcoin tilgængelig for alle i Danmark, sikre danskerne den laveste kommission og hurtig adgang til nye teknologier, skriver de på deres hjemmeside.
Bitcoin er en let, ny og sikker digital valuta. Det skal være en gratis metode til at have en bankkonto, hvor man kan overføre penge på tværs af landegrænser helt omkostningsfrit. Bitcoin kan sendes ved hjælp af en computer, telefon eller tablet.
Forsvinder pengesedlerne?
Med den store omvæltning inden for betalingsmetoder er det svært at forestille sig, at det ikke fortsat udvikler sig i en fart, hvor det kan være svært at følge med. Allerede nu er kontanter blevet én af de mere usædvanlige betalingsmetoder. Det er lige før, at du får et forundret blik, hvis du betaler med mønter i den lokale kiosk. Og folk bliver endnu mere forundret, hvis du ikke har MobilePay. Men er udviklingen i den retning, hvor pengesedler og mønter udgår, og alt med forbindelse til din bankkonto bliver digitalt?
Med tiden er der allerede udgået nogle af de danske valuta, og det kan nok ikke fornægtes, at det er i den retning vores samfund er på vej hen i mod. Vi lever lige nu i et virkelighedsbillede, hvor alt skal gå så stærkt som muligt. Medierne skal hurtigst ud med de seneste nyheder, og folk skal kunne tjekke nyhederne på nemmest vis blandt andet på mobilen eller de sociale medier. Det samme sker ved måden vi betaler. Det skal gøres hurtigt, nemt og gerne uden at være tvunget til at socialisere sig en masse med kassedamen i mens.
Men spørgsmålet er, om det er et problem, at alt skal gå så stærkt. Og selvom den digitale betalingsmulighed gør det umuligt for lommetyve at stjæle vores penge, så vil muligheden for digitale tyverier stadig være muligt. Er de digitale muligheder sikre nok i forhold til hacking? Kan vi stole på, at vores penge ikke forsvinder, når pengesedlerne og måske endda kreditkortet udgår fra vores samfund?
Der er mange spørgsmål indblandet, men indtil videre er udviklingen gået godt. Det er blevet nemmere og hurtigere at betale. Måske bliver det endnu nemmere i fremtiden. Det vil tiden vise.