Der hersker efterhånden næppe nogen tvivl om, at COVID 19 – eller coronavirussen, som den også kaldes – har lammet dansk økonomi. Først blev en stor del af de offentligt ansatte sendt hjem i 14 dage, og siden da er stadigt mere skærpede restriktioner blevet fremført af regeringen på noget, der ligner daglig basis. Senest er frisører, massører, terapeuter og en lang række andre virksomheder med tæt kundekontakt blevet beordret lukket, og mange virksomheder ligger efterhånden øde hen.

Produktionsvirksomheder følger trop

Vi ser imidlertid nu også, at flere produktionsvirksomheder følger trop; både i Danmark, men også resten af verden. Tidligere i denne uge kom det blandt andet frem, at Siemens Gamesa havde set sig nødsaget til at lukke en spansk fabrik grundet COVID 19. Her var en af de ansatte blevet testet positiv for den smitsomme virus.

Nedlukningerne sker dog ikke kun reaktivt, men også proaktivt. Herhjemme har vi blandt andet set Grundfos lukke deres fabrik i Bjerringbro ned i fredags og mandags for at gøre sit til, at smitten ikke spreder sig blandt virksomhedens medarbejderne.

Robotter kører videre

Nedlukkede fabrikker betyder selvfølgelig tabt omsætning i stor stil. Fabrikker, der ser sig nødsaget til at lukke fuldstændigt ned under COVID 19-krisen, vil derfor også ende med at stå tilbage som nogle af spillets tabere, når faren er ovre.

Der findes imidlertid også en række virksomheder, der paradoksalt nok kan ende som vindere. Her tænkes der på de virksomheder, der i stor udstrækning anvender robotteknologi, og derfor ikke er nødsaget til at sende medarbejdere hjem i samme udstrækning som de virksomheder, der ikke anvender robotteknologi.

Et eksempel på en robotteknologi, der hjælper fabrikkerne til at kunne fortsætte produktionen, er de såkaldte cobots. Som navnet indikerer, er en cobot en robot, der kan arbejde tæt sammen med produktionsmedarbejdere på fabrikken. I stedet for at to eller flere produktionsmedarbejdere står tæt op ad hinanden og arbejder sammen – og dermed øger risikoen for smitte – vil en cobot kunne erstatte den ene medarbejder.

Robotten skaber således både en afstand mellem produktionsmedarbejderne, og samtidig gør robotteknologien også, at der ikke er behov for det samme antal medarbejdere for at kunne sikre en stabil produktion.

Mens andre produktionsvirksomheder lukker ned i stor stil, kan fabrikker med denne type robotteknologi derfor nemmere fortsætte produktionen som hidtil. Og netop det kan vise sig at blive afgørende i en periode, hvor fremtiden synes usikker.