Gulvrenovering – Få flotte trægulve i privaten
Måske bor du i et ældre hus eller i en ældre lejlighed, eller også har du overtaget en bolig, hvor gulvene trænger til en kærlig hånd. Selvom du synes, at gulvene er i meget dårlig stand, og du mest af alt har lyst til at jævne dem med jorden, er der faktisk fine og rige muligheder for, at du kan finde en løsning på problemerne. Læs med i denne guide, hvor vi vil fortælle dig, hvad du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at give dine gulve nyt liv.
Find ud af, hvilket slags trægulv du har
Inden du bestemmer dig for, hvilken skæbne dine trægulve skal lide, bør du bruge et øjeblik på at finde ud af, hvilken behandling dine trægulve tåler.
Hvis der er tale om plankegulv, kan du roligt gå i gang med at slibe gulvet. Her er der nemlig tale om en type af gulv, der består af samme træ hele vejen igennem.
Er der derimod tale om et gulv af lamel-typen, skal du passe en smule på. Alt afhængigt af gulvets oprindelige kvalitet og det slid, som det i årenes løb er blevet udsat for, skal du afgøre, om det kan slibes. Et lamelgulv er nemlig karakteriseret ved, at det øverst består af nogle millimeter ordinært træ, som du kan slibe på. Men kernen er af spåntræ eller lignende, og den skal du ikke slibe ned til.
Den sidste type af trægulv, du kan støde på, er et laminatgulv. Et laminatgulv er ikke et rigtigt trægulv, men består derimod af en hård plastikoverflade, som blot har fået tilført et mønster af træ. Under den hårde plastikoverflade gemmer der sig en kerne af spåntræ eller lignende. Du må under ingen omstændigheder påbegynde en slibning af sådan et gulv, da det så bliver ødelagt.
Gå gulvet efter i sømmene
Inden du begynder at slibe dit trægulv, skal du sikre dig, at overfladen er egnet til slibning. Det slibebånd, som sidder på slibemaskinen, kan eksempelvis ikke holde til, at der er små søm i overfladen. Hvis der er sådan nogle små strittere i overfladen på gulvet, skal du dykke dem. På den måde ødelægger du ikke slibemaskinen.
På samme facon skal du også udbedre huller i gulvet. Det gør du med spartelmasse. Hvis gulvet har større skader, kan det blive nødvendigt at udskifte et eller flere brædder. Du kan finde lignende gulvbrædder hos en tømmerhandel eller alliere dig med en tømrer, som kan hjælpe dig.
Renoveringen af gulvet kan nu fortsætte
Når du har lavet hele dette stykke indledende arbejde, kan du med god samvittighed gå videre med den del af arbejdet, du oprindeligt tænkte på. Nemlig slibningen af gulvet. En slibning af et meget slidt gulv foregår normalt i tre tempi. Først en grovslibning, dernæst en mellemslibning og til sidst en finslibning. Hvis du har gjort dit forarbejde ordentligt, vil du efter disse tre slibninger stå tilbage med et jævnt og pænt gulv, der nu blot skal overfladebehandles. Få mere information om typer af overfladebehandling her
Behandl gulvet med lak, olie eller lud
Afhængigt af trægulvets oprindelige farve og de ønsker du måtte have i forbindelse med det udtryk, du ønsker trægulvet skal have, kan du nu gå i gang med at overfladebehandle gulvet. Grundlæggende egner lud sig til lyse gulve, hvor luden vil bibringe en lys farve. Ønsker du, at gulvet skal have yderligere lyse toner, kan du supplere med olie, der påføres med pensel eller rulle. Du kan også lakere gulvet med enten en mat, halvmat eller blank lak. Det er en meget slidstærk løsning; blot skal du huske at lakere gulvet igen, inden lakken bliver for slidt.